Tápláló magok a fenntartható jövőért – ezzel a jelmondattal választotta az ENSZ közgyűlése 2016-ot a Hüvelyesek Nemzetközi Évének.
„A nitrogénmegkötő hüvelyesek egyrészt növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem.
A rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben bővelkedő hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej.” – áll az MTI közleményében.
A mérsékelt égöv makrobiotikus étrendjében naponta javasolt a hüvelyesek (bab-, borsó-, lencsefélék) fogyasztása.
A hüvelyesek
A hüvelyesek ehető magok, melyek tokban, hüvelyben nőnek. Pl. a borsó egyike a legrégebben termesztett növényeknek, termesztését egészen a kőkorszakig vezetik vissza.
A Földön mindenfelé megtalálhatjuk őket, számtalan fajtájuk létezik, melyből csupán csak néhányat ismerünk és használunk rendszeresen.
A hüvelyesek energiája enyhébb a gabonákénál, segítenek sokkal nyugodtabbnak érezni magunkat és elfogadni a világot, amelyben élünk.
A hüvelyesek a „normál” étrendben
Hiányoznak a „normál” étrendből.
A kisgyermekek étrendjéből hivatalosan is ki van tiltva, a menzákon a klasszikus formában, főzelékként vannak jelen, felnőttként pedig a különböző egészségkihívások „gyógymódjaként” kiiktatják az étrendből, illetve puffasztó hatására hivatkozva az emberek önkényesen nem fogyasztják.
Miért együnk hüvelyeseket?
- helyben termő természetes alapanyag
- rengeteg fajtája van, változatossá teszi étkezésünket
- a téli időszak legfontosabb táplálékai (hüvelyes+télre eltett zöldségek+gabonák)
- olcsó, könnyen beszerezhető
- kitűnő fehérjeforrások
- magas rosttartalmúak
- zsírtartalmuk alacsony
- kiváló vas-, kálium- cink-, magnézium- és folsavforrások
- gazdagok egyéb ásványi anyagokban, vitaminokban
- tej-, tojás-, gluténérzékenység esetén is ehetők!!!
Amiben segítenek a hüvelyesek
- életerőt adnak
- segítik a bélrendszer kiváló működését
- erősítik a reproduktív szerveket
- csökkentik a szívbetegség kockázatát
- csökkentik az ízületi gyulladás kockázatát
- csökkentik a daganatos egészségkihívások kockázatát
- stabilizálják a vércukorszintet
- jó hatásúak a koleszterinre
- a vas felszívódásában fontos szerepük van (a vas rézzel, cinkkel szívódik, mely a különböző bab-, borsófélékben együtt van)
- képesek az állati eredetű lerakódásokat kivezetni a testből
- gabonával és idényzöldségekkel, olajos magvakkal fogyasztva komplett fehérjebevitelt érünk el
Puffasztóak-e a hüvelyesek?
Önmagukban a hüvelyes zöldségek fogyasztása nem okozhat puffadást.
A kellemetlen tünetért a bélben található paraziták a felelősek, ezért a legfontosabb teendő, a bélflóra rendbetétele. A gabona-hüvelyes zöldség-zöldség kombináció kitűnően alkalmas erre a nemes feladatra. Ezenkívül a makrobiotika csodalevese, a miszó is természetes probiotikumként segíti ezt a munkát.
A hüvelyesek megfelelő főzése is fontos, melyről a következő részekben bővebben is szólunk.