2016 – a Hüvelyesek Nemzetközi Éve

Tápláló magok a fenntartható jövőért – ezzel a jelmondattal választotta az ENSZ közgyűlése 2016-ot a Hüvelyesek Nemzetközi Évének.

A nitrogénmegkötő hüvelyesek egyrészt növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem.

A rostban, cinkben, B-vitaminokban, vasban, fehérjékben bővelkedő hüvelyesek jelentős szerepet játszanak a táplálkozás javításában; kétszer-háromszor annyi fehérjét tartalmaznak, mint a búza és a rizs, és ötször olcsóbb fehérjeforrások, mint a tej.” – áll az MTI közleményében.

A mérsékelt égöv makrobiotikus étrendjében naponta javasolt a hüvelyesek (bab-, borsó-, lencsefélék) fogyasztása.

makrobiotikus étrend

A hüvelyesek

A hüvelyesek ehető magok, melyek tokban, hüvelyben nőnek. Pl. a borsó egyike a legrégebben termesztett növényeknek, termesztését egészen a kőkorszakig vezetik vissza.

A Földön mindenfelé megtalálhatjuk őket, számtalan fajtájuk létezik, melyből csupán csak néhányat ismerünk és használunk rendszeresen.

A hüvelyesek energiája enyhébb a gabonákénál, segítenek sokkal nyugodtabbnak érezni magunkat és elfogadni a világot, amelyben élünk.

A hüvelyesek a „normál” étrendben

Hiányoznak a „normál” étrendből.

A kisgyermekek étrendjéből hivatalosan is ki van tiltva, a menzákon a klasszikus formában, főzelékként vannak jelen, felnőttként pedig a különböző egészségkihívások „gyógymódjaként” kiiktatják az étrendből, illetve puffasztó hatására hivatkozva az emberek önkényesen nem fogyasztják.

Miért együnk hüvelyeseket?

  • helyben termő természetes alapanyag
  • rengeteg fajtája van, változatossá teszi étkezésünket
  • a téli időszak legfontosabb táplálékai (hüvelyes+télre eltett zöldségek+gabonák)
  • olcsó, könnyen beszerezhető
  • kitűnő fehérjeforrások
  • magas rosttartalmúak
  • zsírtartalmuk alacsony
  • kiváló vas-, kálium- cink-, magnézium- és folsavforrások
  • gazdagok egyéb ásványi anyagokban, vitaminokban
  • tej-, tojás-, gluténérzékenység esetén is ehetők!!!

Amiben segítenek a hüvelyesek

    • életerőt adnak
    • segítik a bélrendszer kiváló működését
    • erősítik a reproduktív szerveket
    • csökkentik a szívbetegség kockázatát
    • csökkentik az ízületi gyulladás kockázatát
    • csökkentik a daganatos egészségkihívások kockázatát
    • stabilizálják a vércukorszintet
    • jó hatásúak a koleszterinre
    • a vas felszívódásában fontos szerepük van (a vas rézzel, cinkkel szívódik, mely a különböző bab-, borsófélékben együtt van)
    • képesek az állati eredetű lerakódásokat kivezetni a testből
    • gabonával és idényzöldségekkel, olajos magvakkal fogyasztva komplett fehérjebevitelt érünk el

Puffasztóak-e a hüvelyesek?

Önmagukban a hüvelyes zöldségek fogyasztása nem okozhat puffadást.

A kellemetlen tünetért a bélben található paraziták a felelősek, ezért a legfontosabb teendő, a bélflóra rendbetétele. A gabona-hüvelyes zöldség-zöldség kombináció kitűnően alkalmas erre a nemes feladatra. Ezenkívül a makrobiotika csodalevese, a miszó is természetes probiotikumként segíti ezt a munkát.

A hüvelyesek megfelelő főzése is fontos, melyről a következő részekben bővebben is szólunk.

Milyen ételeket készíthetünk hüvelyesekből?

Szólj hozzá!