4+1 makrobiotikus barna rizs recept

A barna rizs a makrobiotikában alaptáplálék. Biológiai értéke az állati eredetű fehérjékkel vetekszik.  Főzéséről és élettani hatásairól itt olvashatsz.

4+1 makrobiotikus recept az egészségedért. Mindenképpen próbáld ki!

Sült barna rizsgolyó

Zöldséges rizslabdák

Rakott savanyú káposztás barna rizs tofu tejföllelbarna rizs recept, makrobiotika

Hozzávalók:
2 csésze főtt barna rizs (barna rizs főzése itt)
2 csésze szálas savanyú káposzta apróbbra vágva (mindig mossuk ki főzés előtt)
1 fej vöröshagyma kockára vágva
1 szál reszelt sárgarépa (nagyfokú reszelőn)
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olaj
tengeri só vagy más természetes só

Elkészítés:
Az olajon 1 csipet sóval megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a reszelt sárgarépát, illetve az összevágott savanyú káposztát. Kevés vizet adhatunk hozzá. A megpárolódott zöldségeket összekeverjük a főtt barna rizzsel, ha szükséges, még ízesítjük. Tepsibe tesszük, szépen elsimítjuk, és leöntjük tofu tejföllel. A sütőben 4-es fokozaton vagy 170 fokon készre sütjük, vagyis addig sütjük, amíg a „tejföl” megpirul a tetején.

Tofu tejföl

Hozzávalók:
1 tofu (lehet füstölt is)
2 gerezd fokhagyma
tisztított víz (annyi, hogy krémes legyen)
tengeri só vagy más természetes só
1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (napraforgó, szezám)
tisztított víz

Elkészítés:
A hozzávalókat mixerrel tejföl állagúra készítjük.

Gyümölcsrizs

Hozzávalók:
1 csésze barna rizs
2 csésze tisztított víz
1 csipet tengeri vagy más természetes só
1 mk. fahéj
1 alma kockára vágva vagy 10 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, vörös áfonya stb.)
kevés 100%-os almalé
fahéj, reszelt citromhéj

Elkészítés:
A rizst megfőzzük a csipet sóval és a fahéjjal. Majd a gyümölcsöket néhány percig pároljuk az almalében, és összekeverjük a főtt rizzsel. Ha szükséges, édesíthetjük még rizssziruppal vagy almasűrítménnyel, reszelt citromhéjjal. Ha krémesebb állagra vágyunk, a pároló almalével összeturmixolhatjuk a rizst, és csak ezután tegyük bele a gyümölcsöket.

Rizskochbarna rizskoch recept, makrobiotika

Hozzávalók:
1 csésze barna rizs (maradék főtt rizsből is készíthetjük, ekkor annyi tejet tegyünk bele, hogy krémes állagú legyen)
2 és 1/2 csésze rizstej
rizsszirup ízlés szerint
½ teáskanál vanília őrlemény
½ citrom leve és reszelt héja

Elkészítés:
A rizst megfőzzük, összekeverjük a többi hozzávalóval, majd betoljuk a sütőbe. 4-es fokozaton vagy 170 fokon kb. 20 percig sütjük a masszát. Tehetünk bele aszalványokat vagy olajos magvakat is. Cukor- és tartósítószer nélküli lekvárral tálaljuk.

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? Válassz előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagjainkból (akár több mint 60 recepttel), melyhez értékes bónuszokat is csatoltunk és a bevásárlólistát is elkészítettük neked. Részletekért kattints IDE!

 

Szólj hozzá!