Barna rizs főzése és élettani hatása

A rizs a világ egyik legjelentősebb gabonanövénye, hiszen a Föld lakosságának több mint 60% -a alapvető élelmiszerként fogyasztja. Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható.  A rizs, mely tartalmazza a maghéjat és a csírát, vagyis a barna rizs élettani hatásait tekintve teljes értékű, egészséges táplálék.

Magyarországon rizstermesztéssel Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében foglalkoznak. Hazánkban az éves rizsfogyasztás 4-5 kg/fő, és valószínűleg nagyrészt fehér rizs.

Barna rizs – a növény

barna rizs főzése
Giriczék rizsbugái

A rizs melegigényes növény, sikeres termesztéséhez a mérsékelt égövön a hőmérséklet alakulása döntő. A napfénytartam szerepe a reproduktív szakaszban fokozódik, a csapadék közvetlen szerepe kisebb az öntözéssel termesztett rizsnél.

A minőséget a rizsnél is – csakúgy, mint a többi gabonánál – a felhasználási célok szabják meg, a fontosabbak: a barna és csiszolt rizsek, az előkezelt, előfőzött rizsek (parboiled rizs, gyorsrizs), puffasztott rizsek, reggeli gabonapelyhek, az alkoholgyártás (sör, szaké , bioetanol), levesek, és pudingok, illetve számos egyéb lehetőség.

A barna rizs fajtái:
• rövid szemű: legerősebb az íze és az energiája, inkább télen használjuk
• közepes szemű: lágyabb és nedvesebb, egész évben használható
• hosszú szemű: könnyű és vattaszerű, inkább nyáron használatos

A barna rizs élettani hatásai

• kiváló mangán-, szelén-, magnéziumforrás, tartalmaz cinket, folsavat, E-vitamint, kalciumot, 12 esszenciális aminosavat, többféle B-vitamint
• kb. 8%-a keményítő, mely nagyszerű energia az izmoknak
• könnyen emészthető, nyugtatja az emésztőrendszert
• segíti a vesék működését
• jótékony hatású keringési panaszokra
• jótékony hatású magas vérnyomás esetén
• normalizálja a vér zsír- és koleszterinszintjét
• kitűnő kimerültség, stressz esetén (nyugtatja az idegrendszert)
• allergiás megbetegedések kezelésére kitűnő

A barna rizs főzésebarna rizs főzése

Főzés előtt alaposan mossuk meg egy szűrőben, majd többféle módszerrel főzhetjük:

1. Kukta nélkül: áztatni szükséges (legalább 4-5 órára vagy egész éjszakára áztassuk be), majd az áztatóvízzel együtt 1 csipet sóval fedő alatt addig főzzük, míg a víz el nem fő alóla. Ekkor zárjuk el a gázt, és legalább 10-15 percig hagyjuk a rizsszemeket puhulni. 1 csésze rizshez 2 csésze víz szükséges (csecsemők étrendjében és a gyógyító étrendben másak az arányok). Mindig a főzés végén ízesítsük!

2. Kuktában: ilyenkor is érdemes áztatni, majd az áztató vízzel együtt 1 csipet sóval tegyük föl főzni úgy, hogy lefedjük a kuktafedővel. Ha a nyomásjelző sziszegni kezd, vegyük takarékra a lángot, és még kb. 20-25 percig főzzük a rizst.

Felhasználhatjuk egészben főzve, frisse őrölve daraként, lisztként. Nemcsak köretként ehetjük, hanem levesbetétként is, készíthetünk belőle kását, fasírtot. Összefőzhetjük más gabonákkal (köles, hajdina), olajos magvakkal (szezámmag, fenyőmag, dió, gesztenye).

A tökéletes, harmonizáló hatás és a megfelelő tápanyag-, fehérjebevitel elérése érdekében a barna rizst hüvelyesekkel (bab-, borsó- és lencsefélék) és idényzöldségekkel fogyasszuk!

Ezenkívül mennyei édességek készülhetnek belőle (rizskoch, édes rizsgolyó, gyümölcsrizs, rizspuding, vargabéles rizstésztából), amit természetesen a barna rizsből készült sziruppal édesítünk.

Kik egyenek barna rizst?

barna rizs főzése
Giriczék rizsföldjén

• csecsemők hozzátáplálásának első étele lehet (másképpen készítjük, mint általában)
• aki a természetes méregtelenítés módját részesíti előnyben
• gyakorlatilag minden civilizációs egészségkihíváskor javasolt beépíteni az étkezésbe
• bőrbetegség, hajhullás, haj korpásodása esetén
• aki feszült, ideges
• aki fél
• gluténérzékenység esetén
• és természetesen mindezek megelőzésére mindenkinek jó szívvel ajánlott

A  barna rizs főzése, élettani hatásaikonyhája a Giricz család gyomaendrődi (Békés megye) barna rizsét használja.

A blogbejegyzés forrásai voltak:
Giricz Magdolna: A rizs és a rizstermesztés mint egészségügyi tényező és turisztikai attrakció a középiskolások ismereteiben (szakdolgozat)
Sebestyén Szilvia: Az egész gabonák és gabonatermékek a makrobiotikus étrendben

“Barna rizs főzése és élettani hatása” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. csak növényi étrend kell csak természetes éltető élhető táplálékok ruhák kellékek csak tiszta rendezett környezet minden vegyszertől mentesen elektromos autók és járművek minden élőlény állat védelme alig vannak madarak különösen azok amik egyébként is hasznosak fecske cinke veréb sárgarigó mindent éltetni élni hagyni szeretve törödve jézusra figyelni mert minden tőle van látni tudni tenni élni

    Válasz

Szólj hozzá!