Árpasaláta sült cukkinivel és tofuval

árpasaláta, makrobiotikus étrend és táplálkozás

A makrobiotikus táplálkozás egyik nyári gabonája az árpa. Ide kattintva elolvashatod, hogyan kell főzni, és milyen élettani hatásai vannak pontosan. A gabonák közül ő az én személyes kedvencem is, és arra biztatlak, ha nem tartasz gluténmentes diétát, semmiképpen ne hagyd ki az étrendedből! Készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, kávét és édességet is. Tudtad, hogy a …

Olvass tovább

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi)

köleskrokett

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi) Sült rizsgolyó Kölesfasírt 1 csésze köles 2,5 csésze tisztított víz tengeri só vagy más természetes só petrezselyemzöld hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez A kölest egy csipet sóval puhára főzzük. Hagyjuk állni a fedő alatt kb. 10-15 percet. Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és ízesítsük még …

Olvass tovább

Árpa főzése és élettani hatásai

arpa fozese

Az árpa az egyik legősibb gabona, már az ókorban is ismert volt, később a római gladiátorok is ebből gyűjtöttek erőt a harcoláshoz. A kora újkorban (16-18. század) Magyarországon a köles- és árpakása mindenütt rendelkezésre állt, és valamennyi társadalmi rétegnél élelmiszerül szolgált. Árpa – a növény A legősibb termesztett gabonaféle és számos fajtája van. Csak hántoltan …

Olvass tovább

Köles főzése és élettani hatásai

köles

Amikor először került a konyhánkba a köles, anyósom csak annyit jegyzett meg: „Hát ezt meg nem a tyúknak szokták adni?” És tényleg igaza volt. A köles állati „takarmányként” ismert, míg emberi fogyasztásra alkalmas ételként nem. Szerencsére azóta már egyre többen fedezik föl nagyszerűségét, a táplálkozásban betöltött méltó helyétől azonban még nagyon messze van. Számomra ennek …

Olvass tovább