Házi kovászos uborka recept – tartósítószer nélkül (tisztán), természetesen

Házi kovászos uborka Hozzávalók: uborka, kapor, tisztított víz, teljes őrlésű vagy gluténmentes szikkadt kenyérszelet, tengeri vagy más természetes só (pl. parajdi) Elkészítés: Kb. 2 kiló uborkát (rakni való vagy kovászolni való felirattal árulják a piacon) alaposan megmosunk, kefével megsikálunk. Hosszában 4 cikkre vágjuk úgy, hogy a cikkek ne essenek szét. Egy alaposan kimosott 5 literes …

Olvass tovább

Cukormentes házi lekvár recept

cukormentes lekvár

Ennyien még sosem akartak szemezni velem! És ráadásul nem egyszerre! Csak álltam, néztem jobbra, néztem balra, mindenütt szenvedélyes, lelkesen vigyorgó „arcocskákat” láttam, melyek hívogatóan csalogattak a közelükbe. Úristen, most melyikhez menjek? – morfondíroztam. Mindegyik olyan jóképű, üde és friss! De miért kell ezeknek mind egyszerre itt lennie? Nagy vívódásom közepette végül úgy döntöttem, ma csak …

Olvass tovább

Nagy fehérbab saláta recept

daganatos makrobiotikus étrend

Hozzávalók: 1 csésze nagy fehérbab megmosva, beáztatva, puhára főzve 1 fej lila hagyma 1 szál jégcsapretek (piros retek, vajretek is jó) 1 fej paradicsom 1 szál uborka olíva bogyó természetes só az öntethez: ½ citrom leve, ugyanennyi olíva olaj Elkészítés: A nyers zöldségeket a főtt babhoz adjuk. Elkészítjük az öntetet, mellyel összekeverjük a babsalátánkat. Gabonakörettel …

Olvass tovább

Összefoglaló a júniusi makrobiotikus főzőkurzusról

Makrobiotikus főzőkurzus 12

Nagyon kedves emberek gyűltek össze a szombati főzőkurzusunkon. „Megtömtük” a pocakunkat egészséges reggelivel. Megbeszéltük, miért kell és mit érdemes reggelizni. Volt édesség, sósság is, hogy mindenki kedvére válogathasson. Konkrétan volt szezámmagos barna rizs, vöröslencse pástétom puffasztott rizskorongokkal és kölespuding csokiöntettel. Rövid bemutatkozás után máris hozzáfogtunk a menü elkészítéséhez. Mindenki szorgoskodott, hámozott, pucolt, vágott, az én dolgom …

Olvass tovább

Egészséges házi fagyi

Te sem tudsz ellenállni a minden második sarkon dugig pakolt fagyis pultok csábító kínálatának? Engem simán hidegen hagy. A gyerekeim viszont megőrjítenek a mindennapos „vegyünk fagyit” mániájukkal. Hogy miért? Először is a nagy forróságban jéghideget enni vagy inni, azt a parancsot adja a szervezetednek, kapcsoljon fűtő fokozatra. Átmenetileg hűtve érzed magad, aztán iszonyú meleged lesz. Vagyis pont …

Olvass tovább

Borsó, szárzeller és menta leves

Ki ne szeretné a cuki kis zöld borsószemeket, melyek sajnos, csak nagyon rövi ideig érhetők el frissen? Bár a legtöbbünknek a borsólevessel és a borsófőzelékkel ki is merül a borsó elkészítési módja. Talán az egyetlen hüvelyes zöldség, amit a gyerekek többsége is unszolás nélkül megeszik (persze csak az előző két ételfajtában). Miért jó neked, ha zöldborsót eszel? …

Olvass tovább