Fokhagymás cukkini-spárgatök lapcsánka recept – ahogy a nagydobosi asszonyok készítik

Ha készítenél egy kicsit kalóriaszegényebb lapcsánkát, próbáld ki ezt a változatot! A receptet a nagydobosi asszonyoktól tanultam, és annyit változtattam rajta, hogy én kihagytam belőle a tojást. Fokhagymás cukkini-spárgatök lapcsánka Hozzávalók: 1 kisebb cukkini reszelve ugyanekkora spárgatök reszelve 2-4 fokhagymagerezd kukoricaliszt természetes só ízlés szerint 1/2 mk. fehérbors 1 kis csokor kapor (elhagyható) apróra vágva …

Olvass tovább

Köles főzése és élettani hatásai

köles

Amikor először került a konyhánkba a köles, anyósom csak annyit jegyzett meg: „Hát ezt meg nem a tyúknak szokták adni?” És tényleg igaza volt. A köles állati „takarmányként” ismert, míg emberi fogyasztásra alkalmas ételként nem. Szerencsére azóta már egyre többen fedezik föl nagyszerűségét, a táplálkozásban betöltött méltó helyétől azonban még nagyon messze van. Számomra ennek …

Olvass tovább

Sárgadinnye krémleves

gyümölcsleves nyers/főzött

Hozzávalók: 1 db sárgadinnye 1 rizstejszín 1 csipet természetes só tisztított víz rizsszirup, ha szükséges Elkészítés: A sárgadinnye magját kikaparjuk, a húsát felkockázzuk, és a rizstejszínnel összeturmixoljuk. Ha nagyon sűrű, vízzel hígíthatjuk. Friss mentalevéllel tálaljuk. Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? Válassz előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagjainkból (akár több mint 60 …

Olvass tovább

Köleskoch recept – a tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes csemege

köleskoch

Hozzávalók egy kisebb tepsihez: 1 csésze köles 3 csésze rizstej (vagy bármilyen növényi tej) csipet természetes só (pl. parajdi) 1 mokkáskanál vanília őrlemény 1 citrom frissen facsart leve és reszelt héja rizsszirup ízlés szerint aszalványok ízlés szerint (pl. mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt vörös áfonya) Elkészítés: A kölest alaposan megmossuk, a rizstejben a vanília …

Olvass tovább

Nagy fehérbab saláta recept

daganatos makrobiotikus étrend

Hozzávalók: 1 csésze nagy fehérbab megmosva, beáztatva, puhára főzve 1 fej lila hagyma 1 szál jégcsapretek (piros retek, vajretek is jó) 1 fej paradicsom 1 szál uborka olíva bogyó természetes só az öntethez: ½ citrom leve, ugyanennyi olíva olaj Elkészítés: A nyers zöldségeket a főtt babhoz adjuk. Elkészítjük az öntetet, mellyel összekeverjük a babsalátánkat. Gabonakörettel …

Olvass tovább

Egészséges házi fagyi

Te sem tudsz ellenállni a minden második sarkon dugig pakolt fagyis pultok csábító kínálatának? Engem simán hidegen hagy. A gyerekeim viszont megőrjítenek a mindennapos „vegyünk fagyit” mániájukkal. Hogy miért? Először is a nagy forróságban jéghideget enni vagy inni, azt a parancsot adja a szervezetednek, kapcsoljon fűtő fokozatra. Átmenetileg hűtve érzed magad, aztán iszonyú meleged lesz. Vagyis pont …

Olvass tovább