A farsangi fánk nem túl könnyű és diétás étel, de ha így készíted, kevésbé dagad majd a pocakodba. A hagyományoshoz képest tej-, tojás-, vaj- és cukormentes változatban is 100%-ban élvezetes és ínycsiklandó.
Íme a recept, ahogy mi készítjük.
Farsangi fánk 2.o (továbbfejlesztett, extrán ropogós változat)
Hozzávalók:
- 60 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 tk. tengeri vagy egyéb természetes só
- 3 dl rizstej
- 5 dkg élesztő
- 4 ek. rizsszirup
- 1 bio citrom frissen reszelt héja
- 50 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj + a sütéshez
Elkészítés:
A rizstejet langyosra melegítjük a rizssziruppal, és belemorzsoljuk az élesztőt. Közben egy tálba mérjük a lisztet, belerakjuk a sót és a citromhéjat is.
Ha az élesztő megkelt, máris mehet a lisztbe. Addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától (kb. 10 perc). Ekkor hozzáöntjük az 50 ml olajat, és még egy keveset dagasztjuk (kb. 3 perc). Szobahőmérsékleten kb. 1/2 órát kelesztjük.
Ezután 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, és a gyúródeszkán még egy fél órát pihentetjük őket. Ezután felmelegítjük az olajat, majd kisütjük benne a fánkokat.
A család fele cukormentes házi készítésű sárgabaracklekvárral ette, a másik fele meggylekvárral. Természetesen bármilyen cukor- és adalékmentes kedvenc lekvár tökéletes hozzá.
Ezzel a finom vörös lencse krémlevessel igazán ízletes és kímélő vasárnapi ebédet varázsolhatsz az asztalra.
Ez nagyon jól hangzik. Tuti hogy kiprobalom!
Szuper! Várom, hogy sikerült!:)