Farsangi fánk recept: így lesz könnyű és diétás

A farsangi fánk nem túl könnyű és diétás étel, de ha így készíted, kevésbé dagad majd a pocakodba. A hagyományoshoz képest tej-, tojás-, vaj- és cukormentes változatban is 100%-ban élvezetes és ínycsiklandó.

makrobiotikus farsangi fánk

Íme a recept, ahogy mi készítjük.

Farsangi fánk 2.o (továbbfejlesztett, extrán ropogós változat)

Hozzávalók:

  • 60 dkg fehér tönkölyliszt
  • 1 tk. tengeri vagy egyéb természetes só
  • 3 dl rizstej
  • 5 dkg élesztő
  • 4 ek. rizsszirup
  • 1 bio citrom frissen reszelt héja
  • 50 ml hidegen sajtolt napraforgó olaj  + a sütéshez

Elkészítés:

A rizstejet langyosra melegítjük a rizssziruppal, és belemorzsoljuk az élesztőt. Közben egy tálba mérjük a lisztet, belerakjuk a sót és a citromhéjat is.

Ha az élesztő megkelt, máris mehet a lisztbe. Addig dagasztjuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától (kb. 10 perc). Ekkor hozzáöntjük az 50 ml olajat, és még egy keveset dagasztjuk (kb. 3 perc). Szobahőmérsékleten kb. 1/2 órát kelesztjük.

Ezután 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, egy pohárral kiszaggatjuk a fánkokat, és a gyúródeszkán még egy fél órát pihentetjük őket. Ezután felmelegítjük az olajat, majd kisütjük benne a fánkokat.

A család fele cukormentes házi készítésű sárgabaracklekvárral ette, a másik fele meggylekvárral. Természetesen bármilyen cukor- és adalékmentes kedvenc lekvár tökéletes hozzá.

Ezzel a finom vörös lencse krémlevessel igazán ízletes és kímélő vasárnapi ebédet varázsolhatsz az asztalra.

makrobiotikus farsangi fánk

“Farsangi fánk recept: így lesz könnyű és diétás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!