Ezt a gyömbéres uborkalevest kb. 20 perc alatt elkészítheted, kiváló ebédre és vacsorára is. Az uborka kedvező élettani hatásait talán már ismerhetjük, a makrobiotikából jól ismert shiitake gombával és kombuval igazán gyógyító leveskét varázsolhatunk belőle.
Gyömbéres uborkaleves
Hozzávalók 4 főre:
2 kígyóuborka félholdra vágva
1 cm-es gyömbérdarab
1 postabélyeg nagyságú kombu (tengeri fű)
4 db shiitake gomba
természetes só (pl. parajdi)
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 szál póréhagyma karikára vágva
4 csésze tisztított víz
Elkészítés:
A shiitake gombát (az áztató vizével együtt) és a kombut 1 csipet sóval a tisztított vízben forrástól számított 10 percig főzzük.
Közben egy másik edényben az olajon pirítjuk a meghámozott, karikára, majd csíkokra vágott gyömbért. Kb. 5 perc után hozzáadjuk a póréhagymát és 1 csipet sót, és addig pirítjuk őket, amíg a póréhagyma áttetszővé nem válik.
Ha biztos helyről (saját kiskert, ismert őstermelő stb.) való uborkánk van, ne hámozzuk meg, csak vágjuk félholdra. Az uborkát a póréhagyma-gyömbér alaphoz adjuk, majd a shiitake-kombu levesalapból kevés levet öntünk alá, és mixeljük. A levesalapot folyamatosan adagolva, finom, krémlevest kapunk. A shiitake gombát és a kombut vegyük ki a levesből, vágjuk kis darabokra, majd tegyük vissza. Ízesítsük még ízlés szerint sóval!
Készíthetjük kaporral vagy mentával is.
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE!