Hajdina főzése és élettani hatásai

Na, ez volt az a gabona, ami kb. 3 évembe került, mire elfogadtam. Köretként nem csúszott. Desszertként oké volt, sehogy máshogy. Ma már a hajdinából levest főzünk, keverjük a többi gabonával, palacsintát sütünk belőle stb. És imádom!

Hajdina – a növényhajdina főzése

A keserűfűfélék családjába tartozik, szemei piramis alakúak, világos és sötétebb barnák. Álgabona, mert lisztes magját a gabonafélékhez hasonlóan ételkészítéshez hántolva, őrölve használják. Őshazája Közép-Ázsia, Európába a törökök közvetítésével került. Régebben Magyarországon is nagyban termesztették, ma már inkább Ukrajnában, Lengyelországban van jelentős mennyiségű hajdina.

A hajdina élettani hatásai

  • jellemző tápanyaga a szénhidrát, mely 55-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost
  • magas a magnézium-, kalcium- és aminosav- és fehérjetartalma
  • vasban, rézben és cinkben gazdag (a vas rézzel és cinkkel szívódik föl!)
  • B17 vitamin található benne, melynek fontos szerepe van a rákmegelőzésben
  • számos kísérleti munka eredménye támasztja alá a hajdinában található flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő hatását (egyes szerzők szerint a hajdina flavonoid tartalma magasabb, mint a vörös bor vagy a tea flavonoidtartalma)
  • magas rutinsav tartalmú, így segít a vérnyomás csökkentésében, elősegíti a vérképzést, növeli az érfalak rugalmasságát
  • a rutinsav hatóanyaga jó hatású a depresszióra
  • sugárkárosodás esetén is kiválóan működik
  • melegítő hatású, erőt és meleget ad a tüdőnek, a vesének és a húgyhólyagnak.

A KÉKI egyik vizsgálatának eredményei egyértelműen megállapították, hogy a hajdina kiváló funkcionális élelmiszer alapanyag. A hántolt magliszt és levélliszt minták nagy biológiai értékű élelmiszer alapanyagok, amelyek vitaminok, ásványi anyagok és egyéb antioxidáns hatású vegyületek gazdag forrásai.

A hajdina főzése

hajdina főzése
Nem igényel főzés előtt áztatást.

Szűrőben alaposan megmossuk, majd 2,5-szeres tisztított vízben egy csipet sóval kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha főzés előtt szárazon megpirítjuk, diós ízt kölcsönöz ételünknek. A hajdina magját nyersen, kevés ideig csíráztatva is fogyaszthatjuk.

Készíthetünk belőle levest, köretként összekeverhetjük más gabonákkal, és kitűnő édességek alapanyaga is lehet (pl. karobos hajdinagolyó, palacsinta)

Kik egyenek hajdinát?

  • szív- és érrendszeri kihívásokkal küzdők (magas vérnyomás, érszűkület stb.)
  • depresszióban szenvedők
  • sugárkárosodás esetén
  • székrekedéssel küzdők
  • cukorbetegek
  • gluténérzékenység esetén
  • és azok, akik mindezeket megelőzni akarják.

“Hajdina főzése és élettani hatásai” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. 1-2 éve lettem figyelmes erre a különös alakú magocskára. Utánaolvastam, étteremben pedig megízlelhettem, mint levesbetétet. nagyon elégedett voltam vele. Azóta használom leveseimben és főzelékeimben. Hetente legalább 2-szer eszem fenti ételeimben. A hajdina lisztjének kipróbálása is rövidesen sor kerül, hisz a kenyerem is magam sütöm. Mindenkinek csak ajánlani tudom rendkívül kedvező hatásai miatt.

    Válasz
    • Kedves Erika! Örülök, hogy az életedben helye van a gabonáknak, és köszönöm szépen ezt a remek népszerűsítő hozzászólásodat! 🙂 É.

      Válasz
    • Kedves Marianna! Kb. 1 hétig. Ha nagyobb adagot főzünk, akkor érdemes kitalálni, hogy mi mindent készítünk belőle még a héten. Szeretettel: Éva

      Válasz

Szólj hozzá!