Hamis túrógombóc

Csodálatos gyümölcsözön áraszt el minket, színesebbnél színesebbekből, finomabbnál finomabbakból válogathatunk kedvünkre.

Ehetjük nyersen, egészben, turmixolhatjuk, készíthetünk belőle levest, öntetet vagy lekvárt is.

Egy egyszerű példa arra, hogyan is lesz az ínycsiklandó őszibarackból mennyei öntet a hamis túrógombóc tetején.

hamis túrógombóc

Hamis túrógombóc

(tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes)

Hozzávalók:

1 csésze köles alaposan megmosva

2,5 csésze rizstej

1 csipet természetes só (pl. parajdi)

1 mk. vanília őrlemény

4-5 ek. rizsszirup

1 citrom frissen reszelt héja

1/2 citrom frissen facsart leve

fél csésze barna rizsdara

3-4 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj

1  mk. őrölt fahéj

3 db őszibarack

rizsszirup (elhagyható)

1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés:

A kölest megfőzzük a tejben a sóval és a vanília őrleménnyel. Ha megfőtt, hagyjuk még a fedő alatt 5-10 percet puhulni. Ekkor átkanalazzuk egy másik, nagyobb tálba, ízesítjük rizssziruppal, a citrom levével és héjával. Hagyjuk kihűlni.

Közben a rizsdarát 1 mk. őrölt fahéjjal egy száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Kb. 5-7 perc múlva hozzáadjuk az olajat is, és aranybarnára pirítjuk.

Az őszibarackot megmossuk, ha szükséges, eltávolítjuk a héját, apróra vágjuk, és egy mixerben krémesre turmixoljuk. Belekeverjük a fahéjat és ha szükséges, tehetünk bele rizsszirupot, hogy testesebb íze legyen. (Mindig a gyümölcs fajtájától, érettségétől és ízétől függően.)

A kihűlt kölest jól átgyúrjuk, gombócokat formálunk belőlük, és belehempergetjük a rizsdarába. Tányérra tesszük, és nyakon öntjük a gyönyörűséges színű őszbarack öntettel.

hamis túrógombóc

Szólj hozzá!