Ha nem eszem állati eredetű és finomított dolgokat, nem alakul ki valamilyen hiánybetegség?

Nagyszerű, ha hallottunk már a vegán étrend jótékony hatásairól és még óriásibb, ha mindezt saját tapasztalatokkal ötvözzük. 7 év makrobiotikus táplálkozási tapasztalatait összegzem most neked, hogy legyen hiteles (és akár követhető) forrásod a témában.

„A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a vegetáriánusok védettebbek a szív- és érrendszeri betegségekkel, az emésztőszervi zavarokkal, az allergiával, a daganatokkal, a mozgásszervi betegségekkel, az elhízással, a kiválasztó szervi zavarokkal, az elsavasodás következményeivel szemben.

A védtelenség a hiányállapotokkal függhet össze. Ha nem kap elég kalóriát, fehérjét, ásványokat a szervezet, vagy túl sok az élelmi rost az étrendben, bél-irritációk, enzimműködési defektus, nyálkahártya gyulladások, hajhullás, körömberepedezés, immungyengülés állhat elő”.

Mindezeket Tóth Gábortól (okleveles élelmiszeripari mérnök és táplálkozáskutató) hallhattuk egy vele készített interjúban. Nekem ő azért hiteles, mert nemcsak beszél róla, hanem így is él.

Arra a kérdésre, hogy okoz-e hiányállapotokat a vegán táplálkozás, nyilván csak évek múltán lehet igaz választ adni. Minden tudományos megalapozottság nélkül saját 7 éves makrovegán táplálkozásom tapasztalatait vetem papírra ezen az oldalon.

Az átállás

makrovegán, tiszta, természetes
A családunkban soha senki nem volt vegán, vegetáriánus sem. És gyerekkorom óta nem voltam igazi barátságban a husival, és amióta édesanyám lelkesen tanítani kezdett (mint potenciális, rendes háziasszonyjelöltet) a csirkekopasztás és szétszedés rejtelmeire, gyakorlatilag azóta nem is nagyon bírtam ránézni a tányéron egyik állatkára sem. Amikor szembejött a makrobiotika, akkor már fél éve egyáltalán nem ettem húst, talán joghurtot, kefirt, sajtot igen. Az átállás nálam szinte egyik napról a másikra megtörtént. Megtartottuk az első kurzust (2011. január), s én azóta csakis makrobiotikus ételeket eszem. Egyáltalán nem emlékszem elcsábulásra, gyakorlatilag az elejétől kezdve csak olyan ételeket fogyasztottam, ami belefért a makrovegán étrendbe. Szenvedés, kínlódás nélkül.

Fogyás

Az első nyilvánvaló tapasztalatom az volt, hogy a 2. gyermekem születése után rajtam maradt 2-3 kiló – melyektől valahogy nem tudtam megszabadulni – hirtelen eltűnt. Nem akartam, nem terveztem, csak élveztem az új ízeket, alapanyag kombinációkat. Ahogy visszakaptam az optimális testsúlyomat, már nem fogytam többet. 1-2 kiló szaladgál rajtam, de alapvetően a kilóim stabilak.

Ízlelőbimbók

A következő tapasztalás az volt, hogy néhány hónap után iszonyú sósnak éreztem a kenyeret. Ahogy az ízlelőbimbóim kezdtek újraéledni és hozzászokni a természetes ízekhez, minden, amit eddig ettem, túl sós és édes volt. Ahogy teltek a hónapok, évek, egyre kevesebb kenyeret ettem, ma is hetek telnek el úgy, hogy nem eszem kenyeret. Nem hiányzik. Ugyanígy jártam az édességekkel is. A klasszikus édesség gyakorlatilag nincs benne a mindennapjaimban, tökéletesen kielégült vagyok a makrobiotikában használt természetes édes ízektől.

Ha néha mégis elcsábulok, pl. mikor a gyerekeim kínálnak csokoládéval vagy a családi összejöveteleken finomított lisztből, cukorból készült sütiket „kell” ennem, boldogan teszem, abszolút belefér. Előfordul, hogy néha megkívánok egy kis csokoládét, ilyenkor is nyugodt szívvel kényeztetem magam. A legfinomabb pedig a saját gyártású csokoládém!!!

Energiakomplett makrovegán

Az eddig jól ismert reggeli nehézkes ébredés és a délutáni „ájulás” is eltűnt. Hihetetlen energikus lettem és vagyok azóta is. Reggel 5-től este 10-ig szinte ugyanabban a tempóban végzem a dolgom. Van egy vállalkozásom, van családom, 2 gyermekem és óriási álmaim. Utoljára lefekvés előtt 3 órával eszem, és max. este 10-kor már ágyban vagyok. Nem igazán ismerem az ágyban ébren forgolódom állapotát, igazán jól és mélyen alszom.

A külsőm

A hajam jó minőségű, dús hatású, fényes, körmeim meglehetősen erősek, nem töredeznek, és általában mindig minimum 5 évvel néznek fiatalabbnak a koromnál.

A gyógynövények ereje

komplett makrovegán
Gyógyszereket nálunk nem találsz, egyetlen szemet sem. Minden nyavalyánkra a gyógynövények erejét használjuk. Én is és a gyerekeim is. Nekik ez az alap. Kakukkfű krémet kenegetnek, kakukkfű és echinacina fürdőben pancsikolnak, teafa olajjal gargalizálnak, fenyő- és borókaszirupot esznek. A gyerekorvosnak gyakorlatilag csak a nevét ismerik. Mert ezzel is az életre neveljük őket. Ne betegséget csináljon magának, hanem oldja meg a konfliktusait, önismeretre, önszeretetre tanítjuk, önbecsülését erősítjük. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a gyermekeim nem csak vegán étrenden élnek – táplálkozásukban a növényi van túlsúlyban -, és a gyógynövények még így is a szervezet öngyógyító képességének helyreállításában segítenek.)

Betegségek (????)

És hogy negatívumokról, betegségekről miért nem írtam? Mert nincsenek. Köszönöm szépen, csodásan érzem magam. Nem fáj a fejem, nincs székrekedésem, nincs gombám, nem ekcémás a bőröm, nem dagad a lábam, nincs táplálékallergiám, ételérzékenységem, nem megy a hasam, nem puffadok, evés után nem fáj a hasam stb. A bejegyzés elején említett hiányállapotok közül egyik sem jellemző rám. Betegségtudat helyett inkább az egészségtudatot választottam. És működik!

A válaszkomplett makrovegán

És hogy a kérdésre válaszoljak, nem tudom, hogy okoz-e hiányállapotokat, ha csak növényi étrenden élünk. De amíg a makrovegán táplálkozás ennyi örömet, boldogságot és biztonságot, testi-lelki-szellemi frissességet ad nekem, biztos, hogy nem mondok le róla. Ha már 7 éve működik, miért ne működne még 10, 15, 20 év múlva is? És ha közben hiányállapotokat okoz? Majd azt is megírom. Ígérem.

Szólj hozzá!