A kalóriaszámláló és a cukormérő sem fog kiakadni karácsonykor, ha ezeket így készíted

Foszlós kalács (tej-, tojás-, cukormentes)kalács

Hozzávalók:
½ kg fehér (vagy szitált) tönkölyliszt
1 csipet természetes só
1 citrom reszelt héja
2 dl rizstej
1 élesztő (5 dkg)

Elkészítés:
A rizstejet langyosra melegítjük, és megfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet kimérjük, beletesszük a sót, a citrom reszelt héját, és a feljött élesztőt. Tésztát gyúrunk belőle, majd egy kerek tepsiben 170 fokon vagy 4-es fokozaton szép barnára sütjük. Fonott kalácsot is készíthetünk belőle. Ha megsült, tetejét megkenjük vízzel, és letakarva hagyjuk puhulni.

Bejgli (tej-, tojás-, cukor- és élesztőmentes)

Hozzávalók:diós/mákos bejgli
½ kg liszt (70% teljes őrlésű tönköly, 30% durum)
1 csipet természetes só
1 mk. szódabikarbóna
fél csésze hidegen sajtolt napraforgó olaj
50 ml rizsszirup
annyi víz, hogy egy kellemesen puha tésztát kapjunk

Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3-felé osztjuk, és gombócokat formálunk belőlük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.

Diós töltelék:
1 csésze darált dió
1 csésze almapüré (2-3 almát 1-2 ek. vízzel, 1 csipet sóval megpárolok, majd pürésítem)
almasűrítmény ízlés szerint

Mákos töltelék:
1 csésze darált mák
1 csésze almapüré (2-3 almát 1-2 ek. vízzel, 1 csipet sóval megpárolok, majd pürésítem)
rizsszirup ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (elhagyható)

Az egyik kis cipót elnyújtom kb. 20×25 cm nagyságú téglalap alakúra, majd beletöltöm a tölteléket, a széleit szépen behajtogatom, és óvatosan feltekerem. Ugyanígy teszek a másik 2 cipóval is. Ha készen vagyok, megszurkálom a tetejüket villával, majd a sütőben 170 fokon vagy 4-es fokozaton kb. 30-35 perc alatt megsütöm őket. A megsült bejgliket kiveszem a sütőből, megkenem vízzel a tetejüket, és letakarva hagyom őket pihenni.

Mézeskalács (majdnem, csak méz nélkül) (tej-, tojás-, cukormentes)

Hozzávalók:mézeskalács
30 dkg liszt (15 dkg teljes őrlésű tönköly, 15 dkg fehér tönköly)
80 ml rizsszirup
1 citrom frissen reszelt héja
1 narancs frissen reszelt héja
½ tk. őrölt szegfűszeg
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. frissen reszelt gyömbér leve
1 csipet természetes só
1 dl hidegen sajtolt napraforgó- vagy kukoricaolaj
10 g szódabikarbóna
kevés tisztított víz (kb. fél dl)

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán kb. 4 mm-esre nyújtjuk a tésztát, és kedvenc formáinkkal kiszúrva már mehetnek is a tepsibe, ahol közepes lángon kb. 10-15 perc alatt megsütjük őket. Ha díszíteni akarjuk, még sütés előtt tegyük meg.

Töltött sült alma (tej-, tojás-, cukor-, gluténmentes)töltött sült alma

Hozzávalók:
6 közepes alma „kibelezve”
1 ek. miszó paszta
1 ek. szezámkrém
6 ek. rizsszirup
1 mk. fahéj
5 dkg pirított napraforgó vagy dió

Elkészítés:
Az almákat megmossuk, majd kivájjuk a közepüket. A használható almadarabokat összevágjuk, és a töltelékbe tesszük, amit a többi hozzávalóból készítünk. A tölteléket a kivájt almákba töltjük, az almákat a tepsibe tesszük. Kevés vizet (csak a tepsi aljába) öntünk alá, lefedjük alufóliával, és kb. 20-25 perc alatt közepes lángon puhára pároljuk az almákat. Figyeljünk rá, mert könnyen szétsülnek az almák!!

Kellemes, jóérzésű készülődést!

Szólj hozzá!