Köles főzése és élettani hatásai

Amikor először került a konyhánkba a köles, anyósom csak annyit jegyzett meg: „Hát ezt meg nem a tyúknak szokták adni?”

És tényleg igaza volt. A köles állati „takarmányként” ismert, míg emberi fogyasztásra alkalmas ételként nem. Szerencsére azóta már egyre többen fedezik föl nagyszerűségét, a táplálkozásban betöltött méltó helyétől azonban még nagyon messze van.

Számomra ennek 2 mutatója van: sem a csecsemők hozzátáplálásában, sem a közétkeztetésben nem ajánlott, nem ismert. Sajnos.

Köles – a növény

köles
A köles az egyik legősibb gabona, már honfoglaló őseink is termesztették, fogyasztották. Hazánkban hosszú ideig alapétel volt, és a népesség egyharmadánál még ma is az. Hántolt magját elsősorban kásaként fogyasztották. Rövid tenyészidejű, gazdagon termő növény, egy nyáron akár többször is hoz termést. Közepesen jang jellegű gabona, apró szemű, kerek. (Ez azt jelenti, hogy kellemes komfortérzeted lesz,a ha megetted.)

A köles élettani hatásai

  • a Föld ásványi anyagokban leggazdagabb gabonája
  • sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában (B1, B2, B6, B17), pantoténsavban és nikotinsavamidban
  • a növényeknél a kovasav elsősorban építő és támasztó funkciót lát el, az emberi és állati szervezetben mésszel együtt elsősorban támasztó funkciót tölt be, a kovasav biztosítja a rugalmasságot, a mész pedig a szilárdságot. A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is.
  • a magas kovasav eredménye a szép sima bőr, a gyönyörűen fénylő haj, a műkörmöket megszégyenítő köröm és az ép, egészséges fog
  • csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani
  • segít a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát
  • táplálkozási eredetű hiányállapotban is képes javulást hozni
  • gyulladáscsökkentő (pl. vese- vagy hólyaggyulladás)
  • lúgosító hatásával fontos a candida betegek és a köszvényesek étrendjében

A köles főzése

kölesfasírt
Szűrőben alaposan megmossuk, majd a főzőedényben 3x-oros mennyiségű tiszta vízbe áztatjuk évszaktól függően 1-3 napra. Ezután az áztató vizében egy csipet sóval megfőzzük. Mielőtt teljesen magába szívná az összes vizet, elzárjuk alatta a gázt, és még 10 percig hagyjuk, hogy készre puhuljanak a kölesszemek.

Vízmennyiségtől függően főzhetjük szárazabbra vagy krémesebbre is. Összefőzhetjük más gabonákkal (barna rizs, hajdina) is, olajos magvakkal (dió, napraforgó) is nagyon ízletes, és természetesen zöldségekkel, hüvelyesekkel a legkomplexebb étel számunkra.

Nemcsak köretként használhatjuk, hanem kitűnő levesbetét (sőt levest is készíthetünk belőle), ezenkívül gyerekek kedvence a kölesfasírt vagy –krokett, és mennyei édességek alapanyaga is (lásd Köleskoch).

köleskoch

Kik egyenek kölest?

  • a babák első számú eledele kellene, hogy legyen
  • növő félben lévő gyerekeknek legalább heti 2-3-szor kellene fogyasztaniuk
  • hölgyek (kortól függetlenül!!!), akik imádják, hogy jó minőségű, fényes a hajuk, erős, egészséges a körmük és bőrük feszes, sima
  • urak, akik szenvednek a köszvénytől (és akik majd fognak…)
  • candida diétát tartók
  • gluténérzékenységgel élők.

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés, az agyalás és inspirálódás idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű, makrovegán szezonális étrendekRészletekért kattints IDE! Vagy töltsd le ingyenes kedvenc receptjeimet, amit neked gyűjtöttem össze nagy szeretettel.

“Köles főzése és élettani hatásai” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Egy makrobiotikus anyagokat használó főzőtanfolyamon találkoztam Évával. Elhivatottsága az egészséges táplálkozás felé rögtön látható volt. Elméleti és gyakorlati felkészültsége remekül kiegészül az átadni tudás és akarás képességével.Sokat lehet tőle tanulni! Bátran mondhatom mindenkinek, hogy érdemes figyelni arra amit népszerűsít! Egészséges életmód, egészséges táplálkozás! Kell-e ennél több?

    Válasz
  2. Borsi Ilona vagyok és 63 éves régóta fogyasztom nagyon szeretem és nagyon jó egészségnek örvendek ,nem vagyok vegetáriánus de nem sok húst fogyasztok ,örülök ezeknek a kis magocskáknak mert jó szolgálatot tesznek a szervezetre ezt csak az tudja aki fogyasztja hálás vagyok A Teremtőnek ,hogy meg alkotta az emberiség javára

    Válasz
    • Kedves Ilona! Köszönjük szépen, hogy megosztotta tapasztalatait. Igen, egy nőnek mindennap enni kell kölest!!További kirobbanó egészséget kívánunk! É.

      Válasz

Szólj hozzá!