Gyerekeim egyik kedvenc nyári sütije. Igazán puha, omlós, finom desszert.
Cukkinis-diós süti
(tej-, tojás-, cukor-és gluténmentes)
Hozzávalók:
- 3/4 csésze teljes őrlésű tönkölyliszt
- 3/4 csésze durumliszt
- 2 tk. alumíniummentes sütőpor
- 1/4 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. természetes só
- 1/2 tk. gyömbér
- 1/4 csésze hidegen sajtolt olaj (napraforgó, dió)
- 1/2 csésze rizsszirup
- 1/2 csésze rizstej
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tk. vanília őrlemény
- 1 csésze cukkini nagy lyukú reszelőn reszelve
- 1/2 csésze aprított és pirított dió
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, előmelegített sütőben (170 fokon vagy 4-es fokozaton) kb. 35 perc alatt megsütjük. Csak ha kihűlt, akkor szeleteljük!
TIPP!
Gluténmentes változathoz használj gluténmentes lisztet vagy én nekem nagyon bevált a zabliszt-rizsliszt kombináció.
Kedves Éva,
Érdeklődnék ezt a receptet el lehet-e készíteni barna rizsliszt + hajdinaliszt keverékével? Változnak-e a hozzávalók arányai ebben az esetben?
köszönettel:
Gabi
Kedves Gabi! Köszönöm kérdésedet. Sajnos, nem tudok pontos választ adni, mert még nem próbáltam ezekkel a lisztekkel elkészíteni a sütit. Még annyi kihívás van a dologban, hogy mi tojást sem használunk. Biztos, hogy kell bele tenni valamit, ami így is összetartja a tésztát, pl. útifű maghéj. Palacsintát szoktunk ebből a lisztkombinációból készíteni 50-50% arányban, de nyilván ez másféle tészta, mint egy süteményé. Kikísérletezzük, és mindenképpen jelentkezem a pontos arányokkal. Szeretettel: Éva