Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatot készített az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) 2014-ben. Az ország 122 településén több mint háromezer felnőttet kerestek meg, és kérdezték ki táplálkozási szokásairól. Az eredmény döbbenetes és nagyon szomorú. A felnőtt magyar lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott. (Részletes elemzés később.)
Miről is szól a makrobiotika? Mérték és egyensúly.
Hogyan kapcsolódik ez a kövérséghez?
- a makrobiotikus alapanyagokból készült ételekből fizikailag képtelenek vagyunk sokat enni
- ha ételeinket alaposan megrágjuk, sokkal kevesebbel jóllakhatunk
- a gabonák szinte egyedülállóan képesek a béltraktus olyan részeibe is behatolni, ahonnan nehéz a salakanyagokat kipucolni
- a harmonikus ételtársításnak köszönhetően nem viszünk be felesleges tápanyagokat, melyek raktározódni kényszerülnek
- úgy ehetünk jókat, hogy közben nem kell számlálgatnunk a kalória bevitelt, nem kell állandó stresszben lennünk már az evés gondolatára is
- büntetlenül (és persze mértékkel) ehetünk desszerteket, melyek nemcsak finomak, harmonizálnak is.
Kipróbálnád? Böngéssz a makrós receptek között vagy rendelj készen menüt!