Portobello gombás-zöldbabos pite

Ebben a portobello gombás-zöldbabos pitében annyi fehérje van, hogy könnyedén fedezi egy kb. 50 kilós ember napi szükségletét. És csak növényi fehérjék vannak benne. Úgyhogy ne higgy annak, aki azt mondja, a növényekben nincs elegendő fehérje. A lényeg az alapanyagok társításában rejlik, és így tökéletes, komplett ételhez juthatsz, no meg az emésztésed is működni fog.

makrobiotikus portobello gombás-zöldbabos pite

Portobello gombás-zöldbabos pite

A tészta hozzávalói 4 főre:

30 g szezámmag

50 g zabpehely

100 g teljes őrlésű tönkölyliszt (gluténmentes opció: hajdinaliszt + 1 tk. őrölt lenmag))

35 g őrölt napraforgó

1 tk. alumíniummentes sütőpor

1/2 tk. természetes só (pl. parajdi)

4 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj

6 ek. rizstej

A tészta elkészítése:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, hogy egy kellemes, omlós pitetésztát kapjunk. Nyújtsuk el ujjnyi vastagra, és óvatosan tegyük egy 24 cm átmérőjű tortaformába vagy egy őzgerincformába! Könnyebb, ha igazából belenyomkodjuk a tésztát a formába. 170 fokon vagy 4-es fokozaton kb. 10 perc alatt süssük elő a tésztát!

A töltelék hozzávalói:

1 csomag natúr vagy füstölt tofu

2 tk. miszó paszta

1 tk. umeboshi paszta (elhagyható)

1/2 citrom leve

2 tk. Tamari szósz

2 csipet természetes só (pl. parajdi)

1 csipet bors

2-3 ek. rizstej

2 fej lilahagyma kockára vágva

3 gerezd fokhagyma átnyomva

200 g portobello gomba szeletelve

1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj

150 g zöldbab

egész petrezselyemzöld

A töltelék elkészítése:

A zöldbabot 1 liter enyhén sós tisztított vízben megblansírozzuk, majd félretesszük.

A tofut, a miszó és az umeboshi pasztával összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges hígítjuk kevés rizstejjel, félretesszük.

A hagymát az olajon 1 csipet sóval dinszteljük. Rátesszük a fokhagymát is, majd kb. 2-3 perc után a portobello gombát. A gomba puhulásáig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a blansírozott zöldbabot is. Alaposan összekeverjük, elzárjuk a lángot, és hozzáadjuk a tofukrémet. Ízesítjük még Tamari szósszal és a citromlével.  A tölteléket az elősütött tésztánkra simítjuk, rátesszük az egész petrezselyemzöldeket, és a sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét. Várjuk meg, amíg kihűl, csak aztán szeleteljük,mert nagyon omlós!

makrobiotikus portobello gombás-zöldbabos pite

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE!

 

 

 

 

Szólj hozzá!