Ebben a portobello gombás-zöldbabos pitében annyi fehérje van, hogy könnyedén fedezi egy kb. 50 kilós ember napi szükségletét. És csak növényi fehérjék vannak benne. Úgyhogy ne higgy annak, aki azt mondja, a növényekben nincs elegendő fehérje. A lényeg az alapanyagok társításában rejlik, és így tökéletes, komplett ételhez juthatsz, no meg az emésztésed is működni fog.
Portobello gombás-zöldbabos pite
A tészta hozzávalói 4 főre:
30 g szezámmag
50 g zabpehely
100 g teljes őrlésű tönkölyliszt (gluténmentes opció: hajdinaliszt + 1 tk. őrölt lenmag))
35 g őrölt napraforgó
1 tk. alumíniummentes sütőpor
1/2 tk. természetes só (pl. parajdi)
4 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj
6 ek. rizstej
A tészta elkészítése:
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, hogy egy kellemes, omlós pitetésztát kapjunk. Nyújtsuk el ujjnyi vastagra, és óvatosan tegyük egy 24 cm átmérőjű tortaformába vagy egy őzgerincformába! Könnyebb, ha igazából belenyomkodjuk a tésztát a formába. 170 fokon vagy 4-es fokozaton kb. 10 perc alatt süssük elő a tésztát!
A töltelék hozzávalói:
1 csomag natúr vagy füstölt tofu
2 tk. miszó paszta
1 tk. umeboshi paszta (elhagyható)
1/2 citrom leve
2 tk. Tamari szósz
2 csipet természetes só (pl. parajdi)
1 csipet bors
2-3 ek. rizstej
2 fej lilahagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma átnyomva
200 g portobello gomba szeletelve
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
150 g zöldbab
egész petrezselyemzöld
A töltelék elkészítése:
A zöldbabot 1 liter enyhén sós tisztított vízben megblansírozzuk, majd félretesszük.
A tofut, a miszó és az umeboshi pasztával összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és ha szükséges hígítjuk kevés rizstejjel, félretesszük.
A hagymát az olajon 1 csipet sóval dinszteljük. Rátesszük a fokhagymát is, majd kb. 2-3 perc után a portobello gombát. A gomba puhulásáig pároljuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a blansírozott zöldbabot is. Alaposan összekeverjük, elzárjuk a lángot, és hozzáadjuk a tofukrémet. Ízesítjük még Tamari szósszal és a citromlével. A tölteléket az elősütött tésztánkra simítjuk, rátesszük az egész petrezselyemzöldeket, és a sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét. Várjuk meg, amíg kihűl, csak aztán szeleteljük,mert nagyon omlós!
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE!