Rákkeltő a vörös hús?

Biztosan Te is olvastad vagy hallottad a WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb kutatási eredményeit miszerint már napi 5 dkg feldolgozott húskészítmény fogyasztása 18%-kal növeli a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát. Sőt, még azt is megállapították, hogy a vörös húsok (sertés, marha, borjú, bárány, birka, kecske) is rákkeltőek lehetnek, ám ennek igazolására még nincs elegendő bizonyíték.

A húsimádók megint puffoghatnak, hogy persze, akkor már ezt sem lehet enni, a vegetáriánusok/vegánok mindjárt jobban érzik magukat a hír hallatán. Igazából semmi újdonság nincs ebben a hírben, szerintem szinte mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a húsfogyasztásnak milyen előnyei és hátrányai vannak. Van, aki tudományosabb oldalról közelíti, olvas a témáról és így jut el a felismerésig, hogy talán kevesebb húst kellene enni, van, aki saját bőrén tapasztalja a húsfogyasztás következményeit, de azért sem látja be, hogy talán vissza kellene fognia magát. Van olyan ismerősöm, aki kerekperec kijelentette, ő a vörös húsok imádója, és pont. Igazából már igencsak érzékeli magán a köszvény jeleit, de akkor is vörös húst vörös hússal hajlandó enni. (Nem túl idős még az illető…)makrobiotika_tofu

A lényeg, szerintem, már megint a mértéken van. 5 dkg felvágott az kb. 2-3 szeletet jelent naponta. Kérdezem én, hányan esznek meg csak ennyit. Tégy egy próbát, és számold ki, Te mennyi húst és húskészítményt eszel egy nap! Végy egy lapot, és nagyon őszintén írd föl a napi fogyasztásodat! Ha elküldöd nekem, ajándékba küldök egy fincsi, hús nélküli receptet az egészségedért.

A napi 5 dkg húskészítmény fogyasztása majdnem 20 kg-ót jelent egy évben. A KSH statisztikája szerint 2012-ben az egy főre jutó húsfogyasztás 56 kg volt. Érzékeled az arányokat? Iszonyú mennyiségű hús fogy. Jó ez neked? Ha néha (vagy sokszor) fájnak az ízületeid, magas a vérnyomásod, esetleg már a cukrod is kiugrik, túlsúlyos vagy elhízott vagy, egyszerűen már a lépcsőzés is kitikkaszt, az anyagcseréd sem a legjobb, a fejed is sokszor fáj, bőrödön ekcémás foltok vannak, a fejbőröd nagyon korpás, alapszinten szedsz 1-2 gyógyszert valamiért, akkor biztos, hogy elgondolkodhatsz a húsfogyasztásod csökkentésén. Biztosra veszem, hogy jobban fogod érezni magad.

Ha kevesebb húst eszel

  • kevesebbet leszel beteg
  • mivel nem kell raktároznod a sok felesleges zsírt, sokkal karcsúbb is lehetsz
  • ereid elkezdenek tisztulni
  • sokkal védettebb leszel a vírusokkal, baktériumokkal szemben, hiszen sokkal kevesebb vegyi anyag, növekedési hormon, antibiotikum maradvány kerül a szervezetedbe (emelkedett élelmiszerbiztonság)
  • elkerülheted a faecal microbiota transzplantációtmakrobiotika_bab
  • véded a környezeted

Próbáld tehát tudatosan csökkenteni a húsfogyasztásod!

Figyelj az ételkombinációkra! A húst leginkább zöldségekkel párosítsd!

A „hiányzó fehérjét” pedig nyugodtan pótold gabonákból, bab-borsó-lencsefélékből, erjesztett szójatermékekből, magvakból!

Várom tapasztalataidat a megvalósításról!

Kétféleképpen tudok neked segíteni ebben:

Szólj hozzá!