A rántott polenta sült zöldségekkel a klasszikus sült krumpli rántott hússal alternatívája nálam. Bárhol, bármikor jöhet. Komolyan mondom, a rántott polentát pedig rántott sajtként is „eladhatod” a családnak. Teljesen hasonlatosak ízre, állagra is.
Rántott polenta
Hozzávalók (4 fő részére):
1 csésze kukoricadara + 1/2 csésze kukoricadara a „panírozáshoz”
3 csésze tisztított víz
1 ek. természetes só (pl. parajdi)
hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez
friss idényzöldségek (letölthető ingyenes szezonális alapanyaglistáért kattints ide!)
Elkészítés:
A vizet felforraljuk a sóval. Amikor felforrt, beleöntjük a kukoricadarát, és addig főzzük, míg a kukoricadara annyira sűrű lesz, hogy a fakanál megáll benne magától. Legyünk óvatosak, mert eléggé fröcsköl, nehogy megégessük magunkat!
Ekkor kisebb tepsibe (a klasszikus tepsi fele) öntjük a kukoricadarát, és hagyjuk kihűlni.
Közben megtisztítjuk a zöldségeket, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Meglocsoljuk 2-3 ek. hidegen sajtolt napraforgó olajjal, és 2 csipet sóval. Lefedjük, és 200 fokon vagy 5-ös fokozatos kb. 20 perc alatt roppanósra sütjük a zöldségeket. Ekkor levesszük a fóliát róluk, a zöldségeket meglocsoljuk 2-3 ek. rizssziruppal, és visszatoljuk a sütőbe még 10 percre.
A kihűlt poentát kb. 6-7 cm-es csíkokra vágjuk, majd háromszögeket vágunk belőlük. Beleforgatjuk a kukoricadarába, és a forró, mély olajban kisütjük őket.
A csodás sárga színű rántott polentánk igazán szemet gyönyörködtető a különböző színű sült zöldségeinkkel.
Jó étvágyat hozzá!
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE!