Te jin vagy vagy jang?

„Úgy szeretem édesapámat, mint az emberek a sót.” – mondja a legkisebb lány az öreg királynak. Ki is akad a király rendesen, pedig igaz, só nélkül, nincs élet.

Igazából szinte minden elnevezés a nátrium-kloridot, hétköznapi nevén a konyhasót jelenti. És gyakorlatilag minden só tengeri só, hiszen egykor mindent az őstenger borított, majd a víz elpárolgása után a só visszamaradt. A különbség a kinyerés módjában van. A tengervízből a sót lepárolják, a hegyekben lévő sót vízzel oldják ki, a föld alól pedig kimarják.

Magyarországon ma nincs sóbánya (régen 11 is volt), a legközelebbi lelőhelyek: Románia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina és Ausztria. A Nébih hivatalos termékteszt blogján megtudhatjuk, hogy érdemesebb a nagyobb szemű sót választani, mert az apróbb, finomított sókba inkább tesznek tapadásgátlót. Szerény véleményem szerint pedig minél szürkébb, annál kevesebb beavatkozáson esett át. Tehát az ideális só minél szürkébb, minél nagyobb szemű és lakóhelyünkhöz minél közelebbi részről való, annál jobb.

A megfelelő sóbevitel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a felnőttek számára ajánlott sóbevitel naponta maximum 5 gramm (!). Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett állapotfelméréséből kiderül, az átlagos sóbevitel nőknél 12 gramm, férfiaknál 17,2 gramm naponta. A gyerekek kb. ötször-hatszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi korosztályuknak megfelelő lenne. A számok önmagukért beszélnek.

A sóbevitel nagy része a következő élelmiszerekből származik:

  • húskészítmények, felvágottak (erősen jang jellegű)
  • instant levesek, leveskockák, ételízesítő porok (erősen jang jellegű)
  • konzervek (erősen jang jellegű)
  • füstölt húsok és halak (erősen jang jellegű)
  • sós rágcsálnivalók (erősen jang jellegű)
  • fogyasztásra kész ételek: szószok, gyorséttermi ételek (erősen jang jellegű)
  • sajtok (erősen jang jellegű)
  • előrecsomagolt szendvicsek (erősen jang jellegű)

Nos, ha Te is eszed ezeket, akár naponta többször is számtalan kombinációban, akkor ugye érzed, hogy csökkentened kellene a sófogyasztásodat. Persze csak akkor, ha meg  akarod kímélni magad a magas vérnyomástól, szívproblémáktól, vízvisszatartással kapcsolatos problémáktól.

Sócsökkentési tippek

  • egyél egyre több természetes alapanyagokból készült ételt
  • mindig kóstold meg az étel ízesítés előtti természetes ízét is (izgalmas kaland és kihívás)
  • az ízesítést, sózást mindig az ételkészítés végére hagyd (az sem baj, ha már egy kicsit hűlt az étel)
  • használj természetes ízesítőket (miszó, szójaszósz, umeboshi ecet, tengeri füvek, fűszernövények)
  • az ételek ízesítését a hozzáadott sós savanyúk (gyúrt vagy préselt) is fokozhatják (pl. kínai kel, jégcsapretek, sárgarépa, uborka, savanyú káposzta)
  • a friss zöldségeket soha ne sózd meg
  • vegyél inkább sótlan ropogtatnivalót és sózd meg otthon, ha akarod
  • csökkentsd a cigik számát, hogy ízlelőbimbóid valóban működjenek

További sócsökkentő tippek, ételkészítési praktikák makrobiotikus főzőkurzusunkon.

Természetes só - sófogyasztásról

Szólj hozzá!