Tipikus nyári étel. Számtalan variációban elkészíthető: gombával, tofuval, lencsével, babbal, barna rizzsel, kölessel, árpával, más-más fűszerekkel. Tessék kísérletezgetni!
Töltött paprika
Hozzávalók:
8 közepes méretű paprika kicsumázva (a magokat is szedd ki!)
1 csésze barna rizs 1 éjszakára beáztatva (vagy 2 csésze megmaradt főtt rizs)
2 csésze tisztított víz
1/2 kg portobello gomba szeletelve
1 fej vöröshagyma kockára vágva
3 gerezd fokhagyma átnyomva
1-2 szál friss kakukkfű apróra vágva
1/2 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 ág majoranna apróra vágva
kevés bors
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
természetes só (pl. parajdi)
400 ml házi paradicsomlé
tisztított víz
Elkészítés:
A barna rizst megfőzzük 1 csipet sóval az áztató vizében. Ha megmaradt rizsből készíted, nyilván ez a lépés kimarad.
Az olajon 1 csipet sóval dinszteljük a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is és 5 perc múlva a gombát. Amikor a gomba már majdnem kész, szórjuk bele az apróra vágott fűszernövényeket is, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. Hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük össze a főtt barna rizzsel, és ízesítsük még ízlés szerint sóval, kevés borssal.
Ezzel a töltelékkel töltsük meg a paprikákat, és tegyük őket az edénybe, öntsük föl annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket! Közepes lángon főzzük, majd amikor már majdnem kész (óvatosan szúrd meg a paprikát), öntsük rá a paradicsomlét is, és kb. még 10 percig főzzük. Ezután még hagyjuk a fedő alatt puhulni a paprikákat!
Tofu tejföllel vagy magtejföllel tálaljuk!
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE!