A zserbó tipikus ünnepi süti. Ebben a változatban élesztőmentes tésztából és erjedésmentes töltelékkombinációból készült. A töltelék 70-80%-ban dió/mák lekvárral és csak 20-30% a hozzáadott „cukor”. De jó, hogy a dió és a mák értékes omega-3 források, Te pedig csak pislogsz, hogy vagy ilyen szép, okos és egészséges!
Zserbó (tej-, tojás- élesztő- és cukormentes)
A tésztához:
60 dkg liszt (70% teljes őrlésű tönköly és 30% durum)
1 mk. szódabikarbóna
1 csipet természetes só
1 citrom reszelt héja
50 ml rizsszirupzserbó
150 ml hidegen sajtolt kukorica- vagy napraforgó olaj
kb. 3 dl tisztított langyos víz
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk az olajat, a rizsszirupot és lassan adagolva a vizet is. Kellemes, nem túl omlós, de nem is kemény tésztát kapunk így. A tésztát jól kidolgozzuk, majd 3 részre osztjuk.
A töltelékhez:
30 dkg darált dió
kb. egy kis üveg cukor nélküli baracklekvár
rizsszirup ízlés szerint
A darált diót összekeverjük a többi hozzávalóval.
30 dkg darált mák
kb. egy kis üveg cukor nélküli szilvalekvár
rizsszirup ízlés szerint
A darált mákot összekeverjük a többi hozzávalóval.
Elkészítés:
A nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk a 3 részre osztott tésztából. Az első lapot a tepsibe aljára helyezzük, ha szükséges tepsi méretűre nyomkodjuk. Erre kenjük a diós vagy mákos tölteléket, majd a 2. lapot is a tepsibe rakjuk, rátesszük a tölteléket, és végül a 3. lap kerül a tetejére. Villával megszurkáljuk a tésztát, majd 170 fokon agy 4-es fokozaton kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, és csak akkor vonjuk be a csokimázzal.
Csokimáz variációk
50 g kakaóvaj
2-3 evőkanál holland kakaópor
rizsszirup ízlés szerint (kb. 80-100 ml)
1 csipet természetes só
A kakaóvajat vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük a többi hozzávalót, és a tészta tetejére simítjuk.
Válasszunk jó minőségű étcsokoládét, olvasszuk föl vízgőz felett, és simítsuk a sütire!
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? Válassz előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagjainkból (akár több mint 60 recepttel), melyhez értékes bónuszokat is csatoltunk és a bevásárlólistát is elkészítettük neked. Részletekért kattints IDE!
Húsvétra sütöttem, és annyira finom lett a zserbó, hogy semmi nem maradt belőle az ünnepekre! Köszönöm a receptet. Úgy tűnik, sokszor fogom még készíteni.:) Andi
Kedves Andi! Egészségetekre váljék! Szeretettel: Éva