• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Tisztán Természetes

Tökéletes egészség makrobiotikus ételekkel

  • 🏠
  • Kezdj itt!
  • Receptek
  • Blog
  • Táplálkozásterápia
  • Test- és lélekterápia
  • Rólam
  • Kapcsolat

A belek csodálatos világa és a jó emésztés

2015-08-27 · Fekete Éva Szólj hozzá!

“A lakótársam egyszer kijött a konyhába, és megkérdezte: „Giulia, te mégiscsak orvosnak tanulsz – hogyan kakálunk?””

Bocs, de annyira felizgatott ez a téma. Óriási, hogy valaki beszél erről, őszintén, nyiltan és nagyon közérthetően.

Giulia Enders, egy szemtelenül fiatal német kutatóorvos könyvét ajánlom a figyelmedbe, melynek címe Bélügyek.

„A szív és az agy nagy tiszteletnek örvendenek. A szív létfontosságúnak számít, mert ő pumpálja a vért a testben, az agyat azért csodálják, mert minden másodpercben bámulatos gondolatmeneteket talál ki. Mindeközben a bél legfeljebb a vécéig jut el, gondolják a legtöbben. Máskülönben csak hanyagul teng-leng a hasunkban, olykor-olykor pukizik egyet. Különleges adottságokat senki sem tételez fel róla. Mondhatni, kissé lebecsüljük őt – pedig valójában nem pusztán lebecsülésről van szó, egyenesen szégyenkezünk a beleink miatt. Gázos belek!
Könyvem ezen a hozzáálláson szeretne egy kicsit változtatni. Mert a bél igenis menő!”

És nemcsak menő, hanem egészségünk legfőbb forrása. Ha a bélflóra túlterhelt az immunrendszer sem tud védekezni megfelelően, jönnek hát sorban a problémák. Manapság szinte nincs ember, akinek ne lennének emésztőszervi gondjai: hasmenés, székrekedés, puffadás, sérv, vakbélgyulladás, aranyér, kolitisz, gluténérzékenység. Hogy mik az okok:

  • túlevés
  • nem megfelelő minőségű étel
  • alig rágás
  • rendszertelen étkezés (étkezések közötti nassolás, lefekvés előtti evés)
  • mozgásszegény életmód
  • túlhajszoltság
  • stressz

Hogy mi nincs a mai ételekben, ami a természetes ételekben megvan? Rost. A rostok legjobb forrásai teljes szemes gabonák. A vastagbélben a rostok szivacsként működnek, magukba szívják a vizet, az epesavakat és egyéb salakanyagokat, és eltávolítják őket. Ezenkívül rengeteg baktérium él a bélben, melyek semlegesítik a toxinokat, enzimeket, vitaminokat szintetizálnak.

„Majd leestem a székről, amikor megismertem a bélben lévő baktériumokat, és rájöttem, hogy egy külön kis világot képeznek a hasunkban: edzik az immunrendszerünket, ott ülnek, eszik az ennivalónkat, és fontos anyagokat állítanak elő nekünk. Már nemcsak kórokozókat látunk bennük, hanem a jókedv, a remény forrását is.
Teljesen beleszerettem a legutáltabb, legfurcsább küllemű szervbe, és még ma is úgy érzem, minden okom megvan rá.”

A rostok hiánya lassítja a széklet mozgását, és kedvez a rossz bacik szaporodásának. Például a makrobiotikus étrenden élő ember 3-4x is székel egy nap, széklete világos színű, puha és könnyen jön. Minél kevesebb a rost, annál kevesebb a széklet, a vastagbél izmainak nagyobb munkát jelent a kicsi, tömör ürülék tovvábbítása, és amint a nyomás növekszik, a vastagbél falán kis türemkedések keletkeznek. Ezek később be is gyulladhatnak.

Michio Kushi Rákmegelőző és gyógyító diéta című könyvében ír egy orvosnőről, aki megírta, hogy vastagbélrákjából gabona-diétával gyógyította ki magát, mellőzte a húst, a halat, a sajtot, cukrot, az élénkítőket, a fűszereket és a finomított sót. “Jó egészségi állapotunkban a vér és a nyirok enyhén lúgos kémhatású, akárcsak a testünk…Nem sokat ér kivágatni egy darabot a testünkből (műtét) , ha egyszer a zavaró méreg benne van az egész testben. Megfelelő táplálékot kell ennünk a megfelelő arányban, ezáltal megtisztul a véráram és szükségtelenné válik az operáció.“- mondja dr. Maud Tresillian Fere.

Szóval legyen neked is menő beled!

Teendő:

  • rostban gazdag ételek fogyasztása (természetes, növényi étrend)
  • helyes ételkombináció (gabona-hüvelyes zöldség-zöldség), hogy a salakanyag minél hamarabb tudjon távozni
  • rendszeres étkezés, nem össze-vissza evés (reggeli, ebéd és vacsora)
  • megfelelő rágás (egy falatot 30-40x rágj meg!)
  • lefekvés előtt 3 órával együnk utoljára
  • naponta1,5-2 liter tiszta víz fogyasztása
  • rendszeres mozgás (heti 2-3, ami neked a legszimpatikusabb, legtesthezállóbb)

A könyvön kívül hadd ajánljak neked egy olyan speciálisan összeállított étrendet, mely 100%-ban tudja a jó emésztést, kiegyensúlyozott, tápláló és nagyon finom.

Tudom, hogy nincs időd főzni, meg nem is biztos, hogy ismered az összes alapanyagot, de tudd, ezek csak kifogások!!

Ezért én  a reggelitől a vacsoráig összeállítottam az étrendedet és még a bevásárlólistádat is megírtam, hogy neked már csak  beszerzésről és a megvalósításról kelljen gondoskodnod.

Kattints ide a részletekért!

Mert egészségesnek és boldognak lenni természetes!

 

 

Tetszett? Oszd meg!

FacebookGoogle+Pinterest

Kategória: Életmód, Makrobiotika Címke: belek, egészségőrzés, emésztés, megelőzés

Reader Interactions

Vélemény, hozzászólás? Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Primary Sidebar

Töltsd ki az alábbi űrlapot, és máris küldjük neked az ajándékaidat:

●  letölthető makrobiotikus  mintaétrend a hét minden napjára
●  8 szezonális makrovegán kedvenc receptem neked
●  szezonális makrobiotikus alapanyaglista

Legfrissebb

  • Adzuki babos gesztenyepüré – igazi gesztenyéből, 3 összetevőből
  • Zsályás töltött sütőtök – melyben a fiatalság bölcsességgel párosul
  • A legfinomabb sült tök receptje
  • Házi mogyorókrém recept 4 összetevőből – semmi köze nincs a Nutellához
  • Frankfurti leves recept – habarás, rántás és virsli nélkül
  • Majorannás rakott barna rizs – a házasságszépítő…
  • Rántott polenta – és még a gyerekeid is imádni fogják
  • Finom, fűszeres házi ketchup – soha nem veszel boltit ezután

Kategóriák

  • Életmód
  • Makrobiotika
  • Receptek

Címkék

alma barna rizs befőzés böjt csicseriborsó cukkini cukormentes daganat desszert egészséges egészségőrzés emésztés eper fagyi folyadékpótlás főtt kukorica főzőkurzus gabona gluténmentes gyerek hüvelyesek idénygyümölcsök krémleves kukorica kukoricadara köles leves makrobiotika megelőzés nasi nyár pizza recept reggeli sütőtök tavasz tejmentes természetes ételek tojásmentes tél zabpehely zöldbab árpa élesztőmentes ősz

Archívum

Footer

Tisztán Természetes

Oldalunk a hazai makrobiotikus életmód és táplálkozás egyik hiteles és megbízható online forrása.

Megtanítunk téged tested tudatos táplálására változatos, tiszta, teljes értékű, harmonizáló ételekkel koplalás, éhezés nélkül, kötetlenül, szabadon és erőszakmentesen.

  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS

Böngéssz a blogban:

  • Adzuki babos gesztenyepüré – igazi gesztenyéből, 3 összetevőből
  • Zsályás töltött sütőtök – melyben a fiatalság bölcsességgel párosul
  • A legfinomabb sült tök receptje
  • Házi mogyorókrém recept 4 összetevőből – semmi köze nincs a Nutellához
  • Frankfurti leves recept – habarás, rántás és virsli nélkül

Közösségünk a Facebook-on

Tisztán természetes
  • Impresszum
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Kapcsolat

Copyright © 2019 · Tisztán Természetes - Fekete Éva · Minden jog fenntartva! | Weboldal: Kreanilla