Adzuki bab főzése és élettani hatásai

Adzuki bab – a növény

A szójabab után a japánok második legkedveltebb a babfélesége az adzuki bab. Fogyasztása nem új keletű, hiszen már i.e. 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában.
Az adzuki bab legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürke színben is.

adzuki bab

 

Az adzuki bab élettani hatásai

• gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban
• kiváló vas- és kalciumforrás
• magnézium és foszfor is található benne
• cinktartalma a legnagyobb a babok közül
• magas a rosttartalma, mely jótékony hatású a szívre, erősíti a vesét és a mellékvesét
• természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó, vízhajtó hatású
• női panaszok (folyás, menstruáció) kitűnő segítője
• magját csíráztatni is érdemes, értékes esszenciális aminosavakhoz juthatunk így

Az adzuki bab főzése

Az adzuki babot nem feltétlenül szükséges beáztatni, hamar megfő.

Először alaposan mossuk meg a babot, majd annyi tisztított vizet töltsünk rá, hogy jól ellepje a babszemeket. Adhatunk hozzá egy kis darab tengeri füvet (pl. kombut), viszont só nélkül főzzük, hogy könnyebben meg tudjon puhulni.

Mit készíthetünk adzuki babból?

Adzuki bab trüffel

adzuki bab trüffel

Adzuki babos gesztenyepüré

makrobiotikus adzuki babos gesztenyepüré

Szólj hozzá!