Adzuki bab – a növény
A szójabab után a japánok második legkedveltebb a babfélesége az adzuki bab. Fogyasztása nem új keletű, hiszen már i.e. 1000 évvel is ismerték Kelet-Ázsiában.
Az adzuki bab legáltalánosabb színe a vörös, de létezik fehér, fekete és szürke színben is.
Az adzuki bab élettani hatásai
• gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban
• kiváló vas- és kalciumforrás
• magnézium és foszfor is található benne
• cinktartalma a legnagyobb a babok közül
• magas a rosttartalma, mely jótékony hatású a szívre, erősíti a vesét és a mellékvesét
• természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó, vízhajtó hatású
• női panaszok (folyás, menstruáció) kitűnő segítője
• magját csíráztatni is érdemes, értékes esszenciális aminosavakhoz juthatunk így
Az adzuki bab főzése
Az adzuki babot nem feltétlenül szükséges beáztatni, hamar megfő.
Először alaposan mossuk meg a babot, majd annyi tisztított vizet töltsünk rá, hogy jól ellepje a babszemeket. Adhatunk hozzá egy kis darab tengeri füvet (pl. kombut), viszont só nélkül főzzük, hogy könnyebben meg tudjon puhulni.