Az árpa az egyik legősibb gabona, már az ókorban is ismert volt, később a római gladiátorok is ebből gyűjtöttek erőt a harcoláshoz. A kora újkorban (16-18. század) Magyarországon a köles- és árpakása mindenütt rendelkezésre állt, és valamennyi társadalmi rétegnél élelmiszerül szolgált.
Árpa – a növény
A legősibb termesztett gabonaféle és számos fajtája van. Csak hántoltan fogyasztható. A hántolásnál eltávolítják a gabonaszem héját, de a korpás része megmarad.
Kétféle árpa létezik: tavaszi és őszi.
Árpa élettani hatásai
• méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert
• a gabonák közül a legmagasabb a nyomelem tartalma, tartalmaz B1-, B2-, B6- és E-vitamint, vasat, cinket, kalciumot, káliumot, szelént
• glutén (sikér) tartalma miatt alapos rágást igényel
• kiváló roboráló étel
• gyomorrontás esetén is ajánlott, használják még a szervezetben az állati eredetű fehérjék maradványainak kitisztítására, bőrkiütések megszüntetésére
• nyugtató gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású
• jó hörghurutban, asztmában szenvedőknek
• erősíti a májat
• lázcsillapításra kiváló a pirított árpatea
• nagyon jó a GI indexe is és terhelése is (cukorbetegek is megbízhatóan fogyaszthatják)
Az árpa felhasználása
• Az árpa csírából gyógyító ital is készülhet, kitűnő nyári ital a pirított árpatea.
• Csíráztatott formájában az árpa nagyon gazdag maltózban, ez a cukorféle adja a maláta szirup édességét, amikor pedig megerjesztik, sört és más alkoholos italokat készítenek belőle.
• Sörgyártáshoz és malátagyártáshoz a kisebb fehérjetartalmú árpa ideális. A whiskyt Skóciában és Írországban elsősorban árpából készítik.
• Japánban teához, Olaszországban koffeinmentes kávéhoz vagy pótkávéhoz használják fel.
Árpa főzése
Főzés előtt az egész árpaszemeket be kell áztatni 6-8 órára. Általában 2-2,5x-eres vízben kell főzni 1 csipet sóval. Nyugodtan főzhetjük az áztatólevével együtt.
Ha szárazon megpirítjuk főzés előtt, hamarabb megfő.
Kitűnő reggeli kása és kenyér készíthető belőle. Használhatjuk levesbetétnek is, köretként összefőzhetjük más gabonákkal és bab-, borsó-, lencsefélékkel.
Töltött káposzta árpával? Zseniális!
Zöldségekkel, fermentált szójababtermékekkel ragunak is készíthetjük, fűszerekkel összegyúrva fasírtot csinálhatunk belőle.
Nyáron csodálatos egytálétel blansírozott és nyers idényzöldségekkel, egy könnyed olíva-citromlé öntettel.
Árpához leginkább illő fűszerek: zsálya, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű.
Pirított árpa tea receptje
4 evőkanál árpa
4 csésze tisztított víz
Az árpát szűrőben alaposan megmossuk, lecsepegtetjük. Vastag talpú serpenyőben szárazon pirítjuk, míg aranybarnára nem pirul. Közben folyamatosan kavargatjuk. A kihűlt pirított árpát fölforraljuk a tisztított vízben, kb. 20 percig főzzük, majd leszűrve fogyasztjuk amilyen forrón csak tudjuk. Kitűnően nyugtatja az emésztőrendszert, stresszoldó ital. Kezdd ezzel a napot!
A recept megtalálható Sebestyén Szilvia Makrobiotika című könyvében.
Nagy kedvencem: az árpakávé
A legfinomabb gabonakávé, amit ittam. Nemcsak az én, hanem a gyerekeim nagy kedvence is. Koffeinmentes, így bárhol, bármikor fogyasztható, hidegen és forrón, ki hogy szereti, vagy mire vágyik a teste.
A recept roppant bonyolult:
Végy egy üveg instant pörkölt árpakávé (Orzo) port, 1 teáskanálnyit keverj el 1 csésze hideg vagy meleg rizstejben (vagy mandula- vagy zab- vagy bármilyen növényi tejben), és fogyaszd el! Voila!
Ki egyen árpát?
Te, Te és Te.
Vagy aki erre vágyik:
„Árpa cipó, zablepény
attól hízik a legény!”
Ki ne egyen árpát?
Aki érzékeny a gluténtartalmára.
Te mit készítettel már árpából? Oszd meg velünk bátran!
Töltött káposztåt ės ludas kåsåt készìtettem!
Kedves Erzsébet! Szuper!:)
Nagyon köszönöm a közölt tanácsokat, de annyi kérdésem lenne hogy az árpát előnyös e hőkezelés nélkül fogyasztani. Megőrőlve vagy beáztatva a hántolt árpát?
Kedves István! Az árpát egyáltalán nem javasolt hőkezelés nélkül fogyasztani! 2 féleképpen lehet készíteni. 1. Alaposan megmossuk, és 1-2 napig tiszta vízben áztatjuk. Az áztató vizében kevés sóval megfőzzük. Mindig hagyjuk még a fedő alatt puhulni. Ekkor ízesíthetjük még ízlés szerint. 2. Az árpát alaposan megmossuk, és darává őröljük (őrlő, kávédaráló), majd 2-szeres tiszta vízzel felöntjük. 35-40 fokon 24 óráig letakarva hagyjuk erjedni. Ezután átmossuk, és újra felöntjük vízzel, és még 2-3 napig erjesztjük. Ezután lassú tűzön kevés sóval megfőzzük. Ha kásának szeretnénk főzni, több vízzel főzzük. Mindig a végén ízesítsük. Édesen és sósan is fogyasztható így. Szeretettel: Éva