Árpasaláta sült cukkinivel és tofuval

A makrobiotikus táplálkozás egyik nyári gabonája az árpa. Ide kattintva elolvashatod, hogyan kell főzni, és milyen élettani hatásai vannak pontosan.

A gabonák közül ő az én személyes kedvencem is, és arra biztatlak, ha nem tartasz gluténmentes diétát, semmiképpen ne hagyd ki az étrendedből! Készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, kávét és édességet is. Tudtad, hogy a „hamuba sült pogácsa” is árpalisztből készült?!  Most egy könnyű, tápláló salátát mutatok árpából, s a végére egy komplett, teljes értékű vacsora (vagy ebéd) kerekedik belőle. Nem bánod, ugye?

árpasaláta, makrobiotikus étrend és táplálkozás

Árpasaláta sült cukkinivel és tofuval

Hozzávalók 4 főre:

1 csésze árpa alaposan megmosva és 1 éjszakára beáztatva (gluténmentes változat: az árpát cseréld hosszú szemű barna rizsre)
2,5 csésze tisztított víz
természetes só
1 vajretek vagy piros retek kis kockára vágva
1 lilahagyma kockára vágva
1 szál sárgarépa reszelve
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 paradicsom kockára vágva
1 cukkini karikára vágva
½ tofu szeletelve
hidegen sajtolt napraforgó olaj
1-2 ek. Tamari szósz
50 ml hidegen sajtolt olíva olaj
50 ml frissen facsart citromlé

Elkészítése:

Az árpát az áztató vizében megfőzzük a vízben 1 csipet sóval. A cukkinit megmossuk, felkarikázzuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tofut is felszeleteljük, és ezt is a tesibe rakjuk. Meghintjük sóval, és megöntözzük kevés hidegen sajtolt napraforgó olajjal. Lefedjük fóliával, és mehetnek a sütőbe. 170 fokon vagy 4-es fokozaton kb. 15 perc alatt már meg is puhulnak.

Ekkor kivesszük őket a sütőből, a tofukat kivesszük, a cukkiniket meglocsoljuk 2 ek. rizssziruppal, majd visszatoljuk a sütőbe most már fólia nélkül. Kb. 10 perc múlva már el is zárhatjuk a sütőt. A megsült tofukat meglocsoljuk a Tamari szósszal.

Míg sül a cukkini és a tofu, a zöldségeket megtisztítjuk, felvágjuk, az olíva olajból és a citromból öntetet készítünk. Ha megfőtt az árpánk, áttesszük egy tálba, és hozzákeverjük a nyers zöldségeket és az öntetet. Ízlés szerint sózhatjuk még. Az árpasalátát a sült tofuval és cukkinivel, illetve isteni házi kovászos uborkával tálaljuk.

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló makrobiotikus ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű, makrobiotikus szezonális étrendi csomagok(akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE! Vagy iratkozz föl hírlevelünkre ingyenes makrobiotikus mintaétrendért és makrobiotikus receptekért!

Szólj hozzá!