Az igazság erről: húsmentes-e a makrobiotikus étrend?

Tisztázzuk ezt a kérdést! A makrobiotikus étrendben heti 2-3 alkalommal megengedett főleg fehér húsú és édesvízi halak fogyasztása pl. fogas, a harcsa, a keszeg, a ponty, busa stb. A fehér húsú halak zsírtartalma nagyon alacsony, testük döntően izomszöveteket tartalmaz, amelyet vékony kötőszövet vesz körül. A halolaj zsírsavösszetétele élettani szempontból kedvező, zsírsavainak döntő hányada többszörösen telítetlen, amelyek között nagy arányban találhatók a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyítottan hatékony Omega-3 zsírsavak.

Az Omega-3 zsírsavmakrobiotika és a hal

– az erek, főleg a kicsi átmérőjű hajszálerek (kapillárisok) belső rétegének épségét biztosítja, minden sejthártya (membrán) felépüléséhez szükséges

a szív- és érrendszer védő olaja

magzati életben az agy idegsejtjei külső burkának felépüléséhez alapvetően szükséges; a szem ideghártyáján a csapok, pálcikák ép működéséhez nyújt alapot

– az ép immunrendszer (védekező sejtek) membránjának épsége is tőle függ

– a csontrendszer Omega zsírsavak nélkül nem működhet, mert 3-4 naponta átépül a csontváz, és a csontsejtek, porcsejtek felépüléséhez alapvetően szükséges a magnézium, kalcium és a foszfor mellett

csecsemő- és serdülőkorban alapvetően fontos a táplálék dúsítása Omega-3 zsírsavakkal

Omega zsírsav hiányában a szervezetben a gyulladásos folyamatok elhúzódhatnak, eltolódhatnak kóros irányban és krónikussá válhatnak (ízület, bél, gyomor, vese).

A fehér húsú halak sok ásványi anyagot tartalmaznak, foszfort, jódot, aztán D- és A- és B12-vitamint és kitűnő fehérjeforrások. Egy felnőtt nő egy adag főtt fehér húsú hal fogyasztásakor már hozzájutott az ajánlott napi fehérjevitel feléhez. Ha lehetőségünk van rá, mindenképpen részesítsük előnyben a friss magyar halakat a messziről behozott, fagyasztott társaik helyett, mely élelmiszerbiztonsági szempontból is kisebb kockázattal jár.

Az Omega-3 zsírsav növényi forrásai

Természetesen az omega-3 zsírsav a növényekben is megtalálható. (A természet mindent ad, amire szüksége van a testünknek és lelkünknek…..):)

Szóval, a teljesség nélkül ezekben az alapanyagokban is találsz omega-3 zsírsavakat: lenmag, fenyőmag, tökmag, chia mag, mogyoró, dió, repceolaj, olíva olaj, szőlőmagolaj, búzacsíra, babfélék (szójabab), kivi, spenót, fejes saláta, kelkáposzta, kelbimbó, petrezselyemzöld, natto, miszó….

Akkor miért nem találok a makrobiotikus menüben húst, halat?

Mert ma Magyarországon rengeteg húst és húskészítményt esznek az emberek. A KSH 2012-es statisztikája szerint ez 56 kg/fő/ év (lásd Rákkeltő-e a vörös hús?). Reggelire felvágottas kenyér, virsli, ebédre jobb esetben csak az egyik fogásban van hús (leves és főfogás), majd vacsorára is akár hideget, akár meleget eszünk, biztos, hogy hús is van benne. Mindez sajnálatos módon ugyanígy van a gyerekeink táplálkozásában is. Probléma még a nem megfelelő ételkombináció, mely mértéktelen fehérjebevitelt eredményez, mely terheli a vesét, növekedési problémákat okozhat. A következményeket mindannyian érzékelhetjük saját bőrünkön és a környezetünkben is: minden 3. gyermek elhízott, így akár már fiatalon is várományosa lehet a felnőttkori magas vérnyomásnak, ízületi, érrendszeri és daganatos betegségeknek is. Ezenkívül magas a finomított, feldolgozott, agyonsózott, agyoncukrozott, adalékanyagokkal teli ételek száma, melyek üres kalóriák megfelelő tápanyag és rost nélkül.

Ennyi táplálkozási anomália láttán fontos, hogy megtanítsuk az embereket egy kiegyensúlyozottabb, harmonizáló táplálkozásra. Mindezt csak olyan ételekkel érhetjük el, melyek

  • rostban gazdagok, tisztán tartják a beleket
  • könnyen emészthetőek, rendbe teszik az anyagcserétMakrobiotika mesterfokon - Tisztán Természetes
  • számolgatás nélkül is stabilizálják a vércukorszintet
  • fogyasztása után csak kb. 3-4 óra múlva leszünk éhesek
  • fogyasztása után sem leszünk álmosak, hanem energikusak maradhatunk
  • laktatnak, mégis tudunk velük fogyni

Az étrend alapanyagairól és azok arányairól részletesen itt olvashatsz.

Makrobiotika a 21. században hússal vagy anélkül

Mindannyian mindennap eszünk. Miért ne lehetne az étel testünk-lelkünk tápláló erőforrása is egyben? Ha makrobiotikus ételekkel táplálkozunk, több lesz az energiánk, csökken a testsúlyunk, megszabadulunk kisebb-nagyobb egészségkihívásainktól, jól érezzük magunkat a bőrünkben, rájövünk, hogy ez kitűnően működik. A makrobiotika életformaként való követésével pedig megélhetjük azt, hogy saját kezünkben van az életünk, egészségünk irányítása, képesek vagyunk felelősséget vállalni az életünkért. Az alapanyagok megismerésével, a főzési-sütési technikák alkalmazásával megértjük az ételek minőségének, tisztaságának fontosságát, mellyel megteremthetjük testi-lelki egyensúlyunkat. Biztonságban érezhetjük magunkat. Jöhet bármilyen influenza, kósza vírus ősszel, télen, tavasszal vagy nyáron, nyugodt szívvel mehetek közösségbe, szabadon élhetem az életem, mert tudom, hogy a makrobiotika vigyáz rám.

Ha Te letetted a voksod a vegán táplálkozás mellett, akkor gondolom, nem izgat ez a húskérdés. És tudd, hogy a makrobiotikus étrend hús nélkül is teljes értékű, tápanyagbevitel szempontjából komplett. Ha eszel húst, akkor érdemes átgondolni a mennyiséget és a rendszerességet. A mai életformákat, fizikai aktivitásokat tekintve, heti 1-2 alkalom bőven elegendő lehet húsfogyasztásból. Természetesen ezt mindenki illessze a saját életmódjához! Fontos, hogy férfi vagy nő vagy, milyen életkorú, milyen évszak van, sportolsz-e vagy nem, ha igen, mennyit stb. (Figyelem, a fizikai aktivitás a mindennapos több órás edzést vagy munkát jelenti!) Inkább részesítsd előnyben a húsokat a húskészítmények helyett, és válassz mindig megbízható (pl. helyi kosár közösségek, piacok) forrásból származó alapanyagot! És ha már húsos fogást készítesz vagy fogyasztasz, ne feledd a megfelelő ételtársítást hozzá, pl. zöldségek vagy bab-, borsó-, lencsefélék, gabonák!

Szívesen készítenél magadnak és családodnak tápláló makrobiotikus ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű, makrobiotikus  szezonális étrendi csomagok(akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE! Vagy iratkozz föl hírlevelünkre ingyenes makrobiotikus mintaétrendért és makrobiotikus receptekért!

 

Szólj hozzá!