A legfinomabb sült tök receptje

sült sütőtök

A cím akár megtévesztő is lehet, mivel tulajdonképpen az a recept, hogy nincs recept.:) A sütőtök (is) a természet ajándéka úgy, ahogy van. A legfinomabb sült tök sütésének titka a legfinomabb sütőtök kiválasztása. Vagyis… Hozzávalók: 1 db nagydobosi sütőtök darabokra vágva Elkészítés: A darabokra vágott tököt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 170 fokon vagy 6-os fokozaton …

Olvass tovább

Házi mogyorókrém recept 4 összetevőből – semmi köze nincs a Nutellához

házi mogyorókrém

„A mogyoró betakarítása két időszakban lehetséges. A friss fogyasztásra szánt magvakat augusztusban szedik,  amikor a mag már teljesen kifejlődött és a kupacs kezd elfonnyadni. A tárolásra szántat szeptember-októberben szedik, amikor a már kiszárad és könnyen lehullik. A földre vert gyümölcsöt összegyűjtik, és kiterítve teljesen kiszárítják.” (Forrás: balintgazda.hu) Úgyhogy mogyorószezon van, készülhet a házi mogyorókrém, aminek, …

Olvass tovább

Frankfurti leves recept – habarás, rántás és virsli nélkül

makrobiotikus frankfurti leves

Egy klasszikus téli leves, a klasszikus makrobiotikus sűrítési móddal és csodás fűszernövényekkel. Frankfurti leves (vegán) Hozzávalók: fél kelkáposzta csíkokra vágva 1 fej vöröshagyma kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva 4-5 csésze tisztított víz ½ füstölt tofu kockára vágva 1 mk. pirospaprika 1 mk. őrölt kömény 1 mk. majoranna 1 mk. hidegen sajtolt napraforgó olaj …

Olvass tovább

Majorannás rakott barna rizs – a házasságszépítő…

A majorannát az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon. A hagyomány szerint gyógyítja a szomorúságot és a lelki fájdalmat, megóv a gonosztól, és megkönnyebbülést hoz a nehéz szívnek. Olajának üzenete: ,,Lépj ki a sötétségből a világosságba!” Régi népi szokás szerint, azok a lányok, akik szép házasságot szerettek volna, a kelengyéjük közé majoranna levelet tettek. Hát …

Olvass tovább

Rántott polenta – és még a gyerekeid is imádni fogják

makrobiotikus rántott polenta

A kukoricadara nagyon elfeledett alapanyag, pedig a puliszkán kívül még számtalan finomságot készíthetünk előle. Ez a rántott polenta kinézetre és ízre is nagyon hasonlít a rántott sajtra, csak egy „kicsit” természetesebb és könnyebben emészthetőbb így.:) Lehet még a gyerekeid is szívesen kóstolnák?! Próbáld!! Rántott polenta Hozzávalók (4 fő részére): 1 csésze kukoricadara + 1/2 csésze …

Olvass tovább

Finom, fűszeres házi ketchup – soha nem veszel boltit ezután

A makrobiotika arra tanít, hogy lehetőleg frissen készített ételeket fogyassz, ezért mindenféle öntetet, krémet, szirupot, pudingot magunk készítünk. A befőzés elsőre talán ellentmond ennek a tanításnak, viszont a természetes változatait keressük, próbáljuk, hogy az ételek tisztaságát így is megőrizzük. Ez a recept inkább az első kategóriába tartozik, nem befőzős, eltevős, hanem pár napig elállós változat. …

Olvass tovább