Mentes=egészséges? címmel bukkantam egy remek kis cikkre, melynek olvasása közben a következő gondolatok jutottak eszembe. A kétségbeesés Biztos, hogy mindannyiunk környezetében napról napra egyre többen jönnek a hírrel és a papírral: regisztrált gluténérzékenység és/vagy laktózérzékenység. Az első reakciók is valószínűleg hasonlóak: kétségbeesés, döbbenet, az énnemtudokkenyérpéksüteménytejsajttejföltejszínnélkül élni elkeseredett érzése. A második reakció: felkutatni hasonló helyzetben lévő […]
Blog
„A bárányhimlő pedig durva! Oltassatok!”
„A bárányhimlő pedig durva! Most már tudjuk! Oltassatok!” Ezeket a szavakat posztolta egy kedves ismerősöm a napokban a népszerű közösségi oldalon. Igen, a képek láttán valóban ez tűnik a legjobb megoldásnak. Szörnyű látvány a gyerkőc teste tele csúnya pöttyökkel, a levertség, az étvágytalanság, a magas láz. Sajnáljuk őt nagyon. És ez így rendben is van, […]
Árpa főzése és élettani hatásai
Az árpa az egyik legősibb gabona, már az ókorban is ismert volt, később a római gladiátorok is ebből gyűjtöttek erőt a harcoláshoz. A kora újkorban (16-18. század) Magyarországon a köles- és árpakása mindenütt rendelkezésre állt, és valamennyi társadalmi rétegnél élelmiszerül szolgált. Árpa – a növény A legősibb termesztett gabonaféle és számos fajtája van. Csak hántoltan […]
Szuperételek, szuperegészség!
„Kedvenc” fb posztjaim azok, amelyek valamilyen ismert vagy nem túl közismert táplálékot, úgynevezett szuperételt ajánlanak, melytől „csak úgy olvadnak a kilók”, „örökre búcsút inthetsz a betegségeknek” és „még a halálból is visszahoznak”. Szuperételekkel az egészségért Nos, én sem vonnám kétségbe, hogy a cékla, a fekete áfonya, a zöld turmix, a chia mag, a fokhagyma, a […]
4+1 tévhit a böjttel kapcsolatban
4+1 tévhit a böjttel kapcsolatban, hátha Te is kipróbálnád, csak néhány kifogás miatt még ellenálltál. 1. tévhit: A böjt fogyókúrás csodamódszer Régen a böjtben nem fogyasztottak sem húst, sem tejet és tejterméket, illetve tojást sem. Ha ezeket az alapanyagokat kihagyod az étrendedből, és a maradékot fogyasztod, vagyis tésztát, kenyeret, péksüteményeket, zöldségeket, gyümölcsöket, nem valószínű, hogy […]
Diagnózis: rosszindulatú vastagbéldaganat és lisztérzékenység
Csilla már hallott a makrobiotikáról, amikor kiderült, hogy rosszindulatú vastagbéldaganata van és lisztérzékenység okozza az egyre súlyosbodó tüneteit. Már az is csoda, hogy pár hónappal a műtét után kicsattanó egészségben, életvidáman diskurálunk Eger egyik vegán bisztrójában, hát még Csilla kijelentése: “Mintha beteg sem lettem volna…” A történet részleteit itt olvashatjátok. Hallottam a makrobiotikáról “Már hallottam […]