Rántott polenta – és még a gyerekeid is imádni fogják

makrobiotikus rántott polenta

A kukoricadara nagyon elfeledett alapanyag, pedig a puliszkán kívül még számtalan finomságot készíthetünk előle. Ez a rántott polenta kinézetre és ízre is nagyon hasonlít a rántott sajtra, csak egy „kicsit” természetesebb és könnyebben emészthetőbb így.:) Lehet még a gyerekeid is szívesen kóstolnák?! Próbáld!! Rántott polenta Hozzávalók (4 fő részére): 1 csésze kukoricadara + 1/2 csésze …

Olvass tovább

Finom, fűszeres házi ketchup – soha nem veszel boltit ezután

A makrobiotika arra tanít, hogy lehetőleg frissen készített ételeket fogyassz, ezért mindenféle öntetet, krémet, szirupot, pudingot magunk készítünk. A befőzés elsőre talán ellentmond ennek a tanításnak, viszont a természetes változatait keressük, próbáljuk, hogy az ételek tisztaságát így is megőrizzük. Ez a recept inkább az első kategóriába tartozik, nem befőzős, eltevős, hanem pár napig elállós változat. …

Olvass tovább

Gyümölcsös kuszkusz recept – könnyű, nyári desszert

makrobiotikus gyümölcsös kuszkusz

A kuszkusz a makrobiotikában alkalmanként használt feldolgozott gabonatermék. A meleg, nyári időszakban igazán hálás készíteni, főzni ugyanis nem szükséges, csak a folyadékot forraljuk hozzá. Nemcsak köretként isteni, hanem mennyei édességeket is készíthetünk belőle kb. 15 perc alatt. Például, ezt! Gyümölcsös kuszkusz Hozzávalók: 4 csésze 100%-os bio almalé 1 csésze kuszkusz (1 csésze köles, ha gluténmenteset …

Olvass tovább

Befőzés tisztán, természetesen – összesen 3 összetevőből

makrobiotikus barack befőtt

A befőzés is lehet a lehető legegyszerűbb. A hozzávalók: gyümölcs, üveg, víz. Nem viccelek. Próbáld ki bátran! Anyukámmal ketten csináltuk, 1 napunkba került, olyan igazán ráérősen, jókedvvel. És aztán egész télen élvezkedtünk belőle!! Hát nem megérte?! Dehogyisnem!!!! Befőtt cseresznyéből, meggyből, barackból természetesen Hozzávalók: idénygyümölcs (amivel már próbáltuk: cseresznye, meggy, őszibarack), víz Elkészítés: A gyümölcsöket alaposan …

Olvass tovább

Fokhagymás cukkini-spárgatök lapcsánka recept – ahogy a nagydobosi asszonyok készítik

Ha készítenél egy kicsit kalóriaszegényebb lapcsánkát, próbáld ki ezt a változatot! A receptet a nagydobosi asszonyoktól tanultam, és annyit változtattam rajta, hogy én kihagytam belőle a tojást. Fokhagymás cukkini-spárgatök lapcsánka Hozzávalók: 1 kisebb cukkini reszelve ugyanekkora spárgatök reszelve 2-4 fokhagymagerezd kukoricaliszt természetes só ízlés szerint 1/2 mk. fehérbors 1 kis csokor kapor (elhagyható) apróra vágva …

Olvass tovább

„A makrobiotika nem ismeri az enzimeket, az élő, nyers ételeket…”

gyümölcsleves

  A makrobiotikát sokszor éri az a vád, hogy kevés benne a nyers étel, mindent süt, főz. Ha hajlandóak vagyunk az általános információk mögé nézni, és személyre szabni makrobiotikus táplálkozásunkat, akkor kincsekre bukkanhatunk. Ha nem szigorú, gyógyító diétát kell tartanunk, természetesen a nyári bőséges gyümölcsválaszték nyugodtan képezheti napi étkezésünk 30-40%-át is, a zöldségválaszték pedig 40-50%-át. …

Olvass tovább