Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi)

köleskrokett

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi) Sült rizsgolyó Kölesfasírt 1 csésze köles 2,5 csésze tisztított víz tengeri só vagy más természetes só petrezselyemzöld hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez A kölest egy csipet sóval puhára főzzük. Hagyjuk állni a fedő alatt kb. 10-15 percet. Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és ízesítsük még …

Olvass tovább

Lencse főzése és élettani hatásai

vörös lencse

Lencse – a növény Az egyik legrégebbi kultúrnövény, Közép-Európában már az ősember is termesztette. Ma Európának főleg a déli, délkeleti részén termesztik Indián, Ausztrálián és Kanadán kívül. Május végétől július elejéig virágzik, és több helyen is olvastam, hogy általában kézzel (!!) „aratják”. Egyéves, lágyszárú növény. Lehet kis-és nagymagvú is, kiválóan csíráztatható. Fajtái: (francia)zöld-, vörös-, barna-, …

Olvass tovább

Gyömbéres sárgarépa krémleves

sárgarépa krémleves

Gyömbéres sárgarépa krémleves Hozzávalók (4 főre): 2 fej vöröshagyma kockára vágva 4 szál sárgarépa kockára vágva tengeri vagy más természetes só 1 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj 1,5-2 cm-es gyömbér meghámozva és frissen reszelve tisztított víz Elkészítés: A hagymát az olajon 1 csipet sóval dinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépa darabokat is. Még néhány percig együtt …

Olvass tovább

Polenta szezámsóval (gomashio)

polenta, tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes reggeli

Polenta szezámsóval (gomashio) Hozzávalók (1 főre): fél csésze (1 csésze2,5 dl) kukoricadara 2 csésze tisztított víz 1 tk. tengeri vagy természetes só szezámsó Elkészítés: A kukoricadarát feloldjuk kevés vízben, majd a többi vizet a sóval föltesszük forrni. Forráskor beleöntjük a kukoricadarát, és folyamatos keverés mellett kb. 5 perc alatt készre főzzük. Akkor van kész, ha …

Olvass tovább

Cuk(k)i(nis) makrovegán falatok

cukkinis tészta-- makrovegán

Cukkini krémleves barna rizzsel Hozzávalók: ½ csésze barna rizs (gluténmentes) vagy árpa (nem gluténmentes) 1 fej vöröshagyma kockára vágva 2 közepes cukkini kockára vágva ½ ek. hidegen sajtolt olaj (napraforgó, kukorica vagy szezám) tengeri vagy más természetes só 1 mk. őrölt pirospaprika Elkészítés: A barna rizst beáztatjuk legalább 5-6 órára vagy akár egész éjszakára, majd …

Olvass tovább

2016 – a Hüvelyesek Nemzetközi Éve

hüvelyesek, makrobiotika, makrobiotikus étrend

Tápláló magok a fenntartható jövőért – ezzel a jelmondattal választotta az ENSZ közgyűlése 2016-ot a Hüvelyesek Nemzetközi Évének. „A nitrogénmegkötő hüvelyesek egyrészt növelik a talaj termékenységét, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhatnak az éhezés és az alultápláltság csökkentéséhez, növelik az élelmiszer-biztonságot, és kevésbé terhelik meg a környezetet és az emberi egészséget, mint az állati eredetű élelem. A …

Olvass tovább