Újhagymás-pitypangos, shiitake gombás quiche

Makrobiotikus shiitake gombás quiche recept

A quiche a franciák kedvenc sós pitéje igazán finom és ínycsiklandó. De nagyon nehezen emészthető. A tejszín-tej-sajt kombó, amiből a töltelék áll, már önmagában is nehéz, a hozzáadott husival, zöldségekkel végképp hasfájás a vége. Ebben a vegán változatban, azt hiszem, sikerült egy könnyen emészthető változatot kreálni, ami gyakorlatilag évszaktól függően, sokféle kombinációban készíthető. És a …

Olvass tovább

Zöldségtempúra készítése – palacsintatésztába mártott és sült zöldségek

makrobiotikus zöldségtempúra

A tempúra azt jelenti, palacsinta tésztába mártott és olajban kisütött étel. A japánok népszerű finomságát szójaszósszal, retekkel, tormával,gyömbérrel fogyasztják. Ez egy alaprecept, amit évszaknak és annak megfelelően variálhatsz, hogy éppen milyen zöldség van a kamrádban. Többek szerint mustáros szósszal a legfinomabb. Zöldségtempúra Hozzávalók: 1 szál sárgarépa reszelve 1 jégcsapretek reszelve 1 fej vöröshagyma vagy lila …

Olvass tovább

Zsírégető édes tofukrémes süti – kelesztés nélkül, természetesen édesítve

makrobiotikus tofukrémes tekercs

A tofu a makrobiotika egyik tipikus, sokak által gyanúsított alapanyaga. Legfontosabb tudnivalók róla: szójababból és nigariból (alvasztó) vagy citromléből készül. Kiváló fehérjeforrás, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és rendkívül sokoldalúan használható a konyhában. Édesen és sósan is készíthetjük, süthetjük, főzhetjük, megcsinálhatjuk krémnek és  pástétomokhoz is keverhetjük. Hetente 2x, 3x is nyugodtan fogyaszthatunk tofut, biztos, hogy …

Olvass tovább

Csicsókapaprikás – cukorbetegeknek (is) kötelező

makrobiotikus csicsókapaprikás

A csicsóka mára már egyre népszerűbb termék a piacokon és a kertekben is. Bármilyen mendemonda ellenére abszolút kezelhető a kertben, nem fogja kitúrni onnan más kedvenc növényeidet. És hogy mennyi gumó van egyetlen bokor alatt??!! Nyilván nem véletlen az esküvői jó kívánság: „Szaporodjatok, mint a csicsóka!”.:) Kiváló fehérje- és rostforrás, és csodás inulinjáért is imádjuk, mely …

Olvass tovább

Így lesz tökéletes a nokedlid tojás nélkül

makrobiotikus tojás nélküli nokedli

Újra mindenkit megnyugtatok, minden el lehet készíteni tojás nélkül, így a nokedlit is. Az alapanyag választáson túl a legnagyobb feladatunk, hogy ne főzzük túl a nokedliket. Ha erre odafigyelsz, szerintem, nem nagyon tudod elrontani. Hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád! Csináld így! Nokedli tojás nélkül Hozzávalók: 1/2 kg liszt (50% teljes őrlésű tönköly-50% durumliszt vagy 100% …

Olvass tovább

Diós kosárka recept: 6 hozzávalóból 30 perc alatt

makrobiotikus diós kosárka recept

Ennek a sütinek a receptjét Mixtay Zsuzsától kölcsönöztem, hozzáadtam még 1 hozzávalót, így kaptam gyerekkorom egyik nagy kedvencét. Annyira egyszerű, és annyira finom, hogy csak na! Nincs benne sütőpor, nincs benne tojás, margarin, mégis omlós, puha. Mindenképpen próbáld ki! Diós kosárka Hozzávalók: 3 csésze teljes őrlésű tönkölyliszt (vagy 2 csésze teljes őrlésű tönköly- és 1 …

Olvass tovább