Édes (vagy inkább rémes?!) élet – a cukorbetegség világnapjára

ckuros süti

Tények: • A világon jelenleg kb. 415 millió ember érintett diabéteszben, és számuk évente nagyjából 7 millióval nő. • A világon összességében jóval több ember halálát okozza a diabétesz, mint az AIDS, a malária és a TBC együttvéve. • Magyarországon nagyjából 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg él, akiknek több mint 90%-a 2-es típusú cukorbetegséggel küzd. • …

Olvass tovább

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi)

köleskrokett

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi) Sült rizsgolyó Kölesfasírt 1 csésze köles 2,5 csésze tisztított víz tengeri só vagy más természetes só petrezselyemzöld hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez A kölest egy csipet sóval puhára főzzük. Hagyjuk állni a fedő alatt kb. 10-15 percet. Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és ízesítsük még …

Olvass tovább

Lencse főzése és élettani hatásai

vörös lencse

Lencse – a növény Az egyik legrégebbi kultúrnövény, Közép-Európában már az ősember is termesztette. Ma Európának főleg a déli, délkeleti részén termesztik Indián, Ausztrálián és Kanadán kívül. Május végétől július elejéig virágzik, és több helyen is olvastam, hogy általában kézzel (!!) „aratják”. Egyéves, lágyszárú növény. Lehet kis-és nagymagvú is, kiválóan csíráztatható. Fajtái: (francia)zöld-, vörös-, barna-, …

Olvass tovább

Gyömbéres sárgarépa krémleves

sárgarépa krémleves

Gyömbéres sárgarépa krémleves Hozzávalók (4 főre): 2 fej vöröshagyma kockára vágva 4 szál sárgarépa kockára vágva tengeri vagy más természetes só 1 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj 1,5-2 cm-es gyömbér meghámozva és frissen reszelve tisztított víz Elkészítés: A hagymát az olajon 1 csipet sóval dinszteljük, majd hozzáadjuk a sárgarépa darabokat is. Még néhány percig együtt …

Olvass tovább

Polenta szezámsóval (gomashio)

polenta, tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes reggeli

Polenta szezámsóval (gomashio) Hozzávalók (1 főre): fél csésze (1 csésze2,5 dl) kukoricadara 2 csésze tisztított víz 1 tk. tengeri vagy természetes só szezámsó Elkészítés: A kukoricadarát feloldjuk kevés vízben, majd a többi vizet a sóval föltesszük forrni. Forráskor beleöntjük a kukoricadarát, és folyamatos keverés mellett kb. 5 perc alatt készre főzzük. Akkor van kész, ha …

Olvass tovább

Mentes=egészséges?

tej-, gluténmentes

Mentes=egészséges? címmel bukkantam egy remek kis cikkre, melynek olvasása közben a következő gondolatok jutottak eszembe. A kétségbeesés Biztos, hogy mindannyiunk környezetében napról napra egyre többen jönnek a hírrel és a papírral: regisztrált gluténérzékenység és/vagy laktózérzékenység. Az első reakciók is valószínűleg hasonlóak: kétségbeesés, döbbenet, az énnemtudokkenyérpéksüteménytejsajttejföltejszínnélkül élni elkeseredett érzése. A második reakció: felkutatni hasonló helyzetben lévő …

Olvass tovább