Frankfurti leves recept – habarás, rántás és virsli nélkül

makrobiotikus frankfurti leves

Egy klasszikus téli leves, a klasszikus makrobiotikus sűrítési móddal és csodás fűszernövényekkel. Frankfurti leves (vegán) Hozzávalók: fél kelkáposzta csíkokra vágva 1 fej vöröshagyma kockára vágva 3-4 gerezd fokhagyma csíkokra vágva 4-5 csésze tisztított víz ½ füstölt tofu kockára vágva 1 mk. pirospaprika 1 mk. őrölt kömény 1 mk. majoranna 1 mk. hidegen sajtolt napraforgó olaj …

Olvass tovább

Majorannás rakott barna rizs – a házasságszépítő…

A majorannát az ókorban a boldogság szimbólumaként tartották számon. A hagyomány szerint gyógyítja a szomorúságot és a lelki fájdalmat, megóv a gonosztól, és megkönnyebbülést hoz a nehéz szívnek. Olajának üzenete: ,,Lépj ki a sötétségből a világosságba!” Régi népi szokás szerint, azok a lányok, akik szép házasságot szerettek volna, a kelengyéjük közé majoranna levelet tettek. Hát …

Olvass tovább

Rántott polenta – és még a gyerekeid is imádni fogják

makrobiotikus rántott polenta

A kukoricadara nagyon elfeledett alapanyag, pedig a puliszkán kívül még számtalan finomságot készíthetünk előle. Ez a rántott polenta kinézetre és ízre is nagyon hasonlít a rántott sajtra, csak egy „kicsit” természetesebb és könnyebben emészthetőbb így.:) Lehet még a gyerekeid is szívesen kóstolnák?! Próbáld!! Rántott polenta Hozzávalók (4 fő részére): 1 csésze kukoricadara + 1/2 csésze …

Olvass tovább

Finom, fűszeres házi ketchup – soha nem veszel boltit ezután

A makrobiotika arra tanít, hogy lehetőleg frissen készített ételeket fogyassz, ezért mindenféle öntetet, krémet, szirupot, pudingot magunk készítünk. A befőzés elsőre talán ellentmond ennek a tanításnak, viszont a természetes változatait keressük, próbáljuk, hogy az ételek tisztaságát így is megőrizzük. Ez a recept inkább az első kategóriába tartozik, nem befőzős, eltevős, hanem pár napig elállós változat. …

Olvass tovább

Gyümölcsös kuszkusz recept – könnyű, nyári desszert

makrobiotikus gyümölcsös kuszkusz

A kuszkusz a makrobiotikában alkalmanként használt feldolgozott gabonatermék. A meleg, nyári időszakban igazán hálás készíteni, főzni ugyanis nem szükséges, csak a folyadékot forraljuk hozzá. Nemcsak köretként isteni, hanem mennyei édességeket is készíthetünk belőle kb. 15 perc alatt. Például, ezt! Gyümölcsös kuszkusz Hozzávalók: 4 csésze 100%-os bio almalé 1 csésze kuszkusz (1 csésze köles, ha gluténmenteset …

Olvass tovább

Befőzés tisztán, természetesen – összesen 3 összetevőből

makrobiotikus barack befőtt

A befőzés is lehet a lehető legegyszerűbb. A hozzávalók: gyümölcs, üveg, víz. Nem viccelek. Próbáld ki bátran! Anyukámmal ketten csináltuk, 1 napunkba került, olyan igazán ráérősen, jókedvvel. És aztán egész télen élvezkedtünk belőle!! Hát nem megérte?! Dehogyisnem!!!! Befőtt cseresznyéből, meggyből, barackból természetesen Hozzávalók: idénygyümölcs (amivel már próbáltuk: cseresznye, meggy, őszibarack), víz Elkészítés: A gyümölcsöket alaposan …

Olvass tovább