A csicsóka mára már egyre népszerűbb termék a piacokon és a kertekben is. Bármilyen mendemonda ellenére abszolút kezelhető a kertben, nem fogja kitúrni onnan más kedvenc növényeidet.
És hogy mennyi gumó van egyetlen bokor alatt??!! Nyilván nem véletlen az esküvői jó kívánság: „Szaporodjatok, mint a csicsóka!”.:)
Kiváló fehérje- és rostforrás, és csodás inulinjáért is imádjuk, mely kedvez a stabil vércukor szintünknek és bélflóránk egészséges működését is támogatja, mely a makrobiotikus ételek mindegyikének sajátjai.
Nyersen, sütve, főve, mindenhogy fogyaszd! Például így!
Csicsókapaprikás
Hozzávalók 4 főre:
2 közepes fej vöröshagyma kockára vágva
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 mk. őrölt pirospaprika
1 kg csicsóka kockára vágva
3 közepes szál sárgarépa negyedholdra vágva
3 szál zellerszár szeletelve
természetes só
1 mk. őrölt kömény
kb. 200 ml tisztított víz
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk és daraboljuk.
Az olajon dinszteljük a hagymát 1 csipet sóval, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a sárgarépát és a zellerszárat is. Amikor félig megpuhultak a zöldségek, akkor tesszük a csicsókát és a köményt is az edénybe.
Felöntjük a vízzel, és ha már minden zöldség roppanósan puha, készen is vagyunk.
Ízesítsük még sóval! Nokedlivel és savanyú káposztával mennyei tél végi, tavaszi csemege!
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló makrobiotikus ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű, makrobiotikus szezonális étrendi csomagok(akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE! Vagy iratkozz föl hírlevelünkre ingyenes makrobiotikus mintaétrendért és makrobiotikus receptekért!