A daganatos sejtek jó barátja

Dr. Harsányi Edit orvos-természetgyógyász kedves ismerősöm a minap egy videót osztott meg, melyben régi professzorával beszélgettek kutatási eredményeiről. A blogbejegyzést ez a videó ihlette.

Lentinus edodesshiitake gomba

Prof. Fachet József immunológus, rákkutató, az MTA doktora először immunológiával foglalkozott, majd Goro Chihara japán professzorral az alternatív rákgyógyításban értek el áttörő eredményeket.

Japánban, ahol rendszeresen fogyasztják a lentinus edodest (bocs, de olyan szép neve van…), vagyis a shiitake gombát, sokkal kevesebb a rák, a fertőző betegség, és az emberek tovább élnek. Chihara professzor felfedezte, hogy a shiitake gombában egy béta D-glukán nevű nagy molekulájú poliszacharid az a hatóanyag, mely megvédi a szervezetet a daganat ellen, gátolja a daganat növekedését és az áttéteket is.

A professzorok in vitro (Petri-csészében) megnézték, hogy mit csinál a poliszacharid a daganatos sejttel, kiderült, hogy nem bántja. Az is kiderült, hogy az egészséges sejtet sem bántja. Nem történt más, mint az, hogy a poliszacharid stimulálta az immunsejteket, melyek megölték a daganatos sejteket. Kiderült: a szervezet természetes védekező mechanizmusát felhasználva vagy stimulálva, a rák gyógyítható.

Elérhető-e a shiitake gomba ma Magyarországon?

A természetes úton tenyésztett lentinus edodes kivonatából Japánban bejegyzett gyógyszer lett, kötelező terápiás része a sebészi beavatkozásoknak, a kemoterápiának, a besugárzásnak. Magyarországra sajnos (milyen meglepő hír:() nem tudták behozni, mert túl drága. Azt tanácsolták, hogy állítsanak elő egy olyan hatóanyagot itthon, amely megfelel a Japánban felfedezettnek. 3 poliszacharidát állítottak elő tisztán, melyet szabadalmaztattak is. A cég, mellyel együttműködtek, azonban nem tudta finanszírozni a klinikai kipróbálást, így Magyarországon nem került forgalomba.

Ma Magyarországon egy svájci cég egyedülálló kombinációjában elérhető a shiitake gomba kivonata. Tiszta, természetes, magas hatóanyag tartalmú. Hamarosan erről is írok neked.

Még jobb hír, hogy szárított és akár élő változatával is találkozhatsz már bio boltokban, nagyáruházakban, őstermelőknél. Ha ráakadtál, jó szívvel ajánlom neked ezeket az általam rendszeresen fogyasztott finom, gyógyító ételeket.

Lencseleves

Hozzávalók 4 főre:
½ csésze lencse átválogatva, alaposan megmosva
4 fej szárított shiitake gomba
1 fej vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj
tengeri só vagy más természetes só
1 szál sárgarépa kockára vágva
1 szál petrezselyem negyedholdra vágva
6 csésze tisztított víz
1 csokor spenót (csak ha van friss)

Elkészítés:
A megmosott lencsét, a shiitake gombát és a megtisztított zöldségeket a fazékba tesszük, felöntjük a tisztított vízzel, és elkezdjük főzni. Forrás után takarékra vesszük a lángot, és a lencse, illetve a zöldségek puhulásáig főzzük a levest. Amikor elzárjuk a gázt, beledobjuk a levesbe a spenótleveleket is. Frissen vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

Shiitake gombás sütőtök diós kölesselshiitake gombás sütőtök

Hozzávalók 4 főre:
2 shiitake gomba 1 csésze tisztított vízben áztatva, majd a tönkjétől megszabadítva csíkokra vágva
1 és 1/2 csésze sütőtök kockára vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
6-8 levél bazsalikom
1 tk. miszó paszta
1/2 citrom leve és héja
tengeri vagy más természetes só
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj

Elkészítés:
Az olajon dinszteljük a fokhagymát, majd rátesszük a sütőtököt, a bazsalikomleveleket összevágva és a shiitake gomba áztató vizét. Puhára pároljuk a tököt, majd óvatosan kivesszük őket az edényből. A főzőlevet ízesítjük a miszó pasztával, a citrom levével és héjával. Ha szükséges tehetünk még bele sót is. Majd visszatesszük bele a tökdarabokat és hagyjuk összeérni az ízeket.

Addig elkészítjük a diós kölest. 1 csésze kölest alaposan megmosunk, majd 3 csésze tisztított vízben 1 csipet sóval, kb. 1/2 csésze dióval megfőzzük. Hagyjuk az edényben 10-15 percig állni, majd ízesítsük!

Shiitake gomba tea

Hozzávalók:
2 szárított shiitake gomba 20 percig áztatva, majd tönkjét levágva, felcsíkozva
½ liter tisztított víz
1 csipet tengeri só vagy más természetes só

Elkészítés:
A shiitake gombát áztassuk be a vízbe 20 percre! Ezután a tönkjét vágjuk le, és csíkozzuk fel, majd tegyük vissza az edénybe, és forraljuk föl a vizet! Ha fölforrt, vegyük takarékra, és főzzük kb. 15-20 percig! Adjuk hozzá a sót, és hagyjuk állni 5 percig! Szűrjük le, és még melegen fogyasszuk!

Miért csodálatos még a shiitake gomba?shiitake erőleves

• lázcsillapításra is kitűnő
• oldja a szervezetben az állati eredetű lerakódásokat
• oldja a nagy mennyiségű sót a testben
• csökkentheti a magas vérnyomást
• jótékony hatású a koleszterinre
• kiváló forrása a rostoknak és a fehérjéknek
• több aminosav van benne, mint a húsban
• alacsony kalóriatartalmú, nem tartalmaz zsírt
• kiváló A-. B-, B12-, C- és D-vitamin forrás
• ásványi anyagai: vas, kálium, kalcium, magnézium, mangán, réz, cink, szelén, niacin

Mikor és kinek ajánlott?

Ne várj arra, hogy daganat miatt fogyaszd, máris kezdd el az étrendedbe építeni! Akárhány éves is vagy!!

Ha elkészítetted valamelyik receptet, kérlek oszd meg velünk, hogy ízlett a shiitake gomba neked!

Szólj hozzá!