Faecal microbiota transzplantáció

Ismét a bélflóra szerepéről szervezetünk működésében. A leírtak Dr. Makai Ildikó (infektológus, infekciókontroll orvos) előadásából származnak.

Kb. 400-500 fajta hasznos bélbaktérium él testünkben. Számtalan magasabb rendű szervezet él együtt az őket segítő baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal. Ezek hasznos munkája és egyensúlya határozza meg a gazdaszervezet életét, túlélését.

A normál flórát meghatározó tényezők:

  • egy családon belül hasonló, mégis egyéni „ujjlenyomat”!!!
  • természetes úton való születés vagy császsármetszés
  • anyatejes vagy tápszeres táplálás
  • könnyen emészthető fehérjék és nehezen emészthető szénhidrátok vagy nehezen emészthető fehérjék és könnyen emészthető szénhidrátok
  • magas inulin- és rosttartalom, friss zöldségek, gyümölcsök, magvak, alternatív gabonafélék, csökkentett hús-, és állati fehérje tartalmú diéta vagy nyugati típusú táplálkozás (sok hús és állati fehérje, finomított szénhidrátok, mesterséges adalékanyagok, vegyszerek)
  • ivóvíz minősége
  • életkor
  • környezetszennyezés

Az emberi normál baktériumflóra átalakulása

Mára például már természetes a Coli baktérium jelenléte a bélflórában. Régen ez nem volt így. De hogy aktiválódik-e, az csak rajtunk áll.  A gyengítő tényezők tehát:

  • antibiotikumok, vegyszerek
  • stressz, legyengült immunrendszer
  • kórházi környezet
  • eszközös műtéti beavatkozások
  • gyomorsav csökkentő szerek
  • citosztatikumok, szteroidos kezelések, hormonkezelések

A bélflóra átalakulásának következményei:

  • atópiás, allergiás megbetegedések már csecsemőkortól kezdve
  • emésztési zavarok széles skálája
  • irritábilis bél syndroma, vastagbél gyulladásos megbetegedései, autoimmun betegségek
  • reumatikus megbetegedések, rákbetegségek, cardiovascularis betegségek emelkedett valószínűsége
  • egyéb civilizációs betegségek…
  • Postantibiotikus colitis (álhártyás vastagbélgyulladás) – Clostridium difficile fertőzés (027-es ribotípus → 20-50% halálozás!)

A megoldás (?)

zöldségtempúra

A nyugati orvoslás válasza mindezekre: faecal microbiota transzplantáció. Magyarul széklet átültetés. Vagyis olyan emberek székletét veszik le, akiknek még relatíve ép a bélflórája (hogy ma Magyarországon hány ilyen ember van, izgalmas kutatási téma lenne), és az ő székletét átültetik az egészségkihívással küzdő egyénbe. A további történetet pedig már ismerjük: amit eszel, abból lesz a véred, a sejtjeid és mindez meghatározza a bélbaktériumaid mennyiségét és minőségét is.

Hát, nem vagyunk egyformák. Lehet valakinek ez életmentő, bár számomra erősen kétséges, hogy milyen minőségű életnek lehet ez a végső megoldása. És akkor az örök kérdés: miért kell ezt megvárni, miért kell idáig eljutni??!

Kapjunk már a fejünkhöz, és lássuk be, hogy egyetlen lehetőségünk: a táplálkozás! Nem kizárólagosan természetesen, de kb. 90%-ban igen (lásd feljebb, a normál flórát meghatározó tényezőknél). A tiszta, természetes növényi étrend, melyet nekem makrobiotikának hívnak.  (Tudtad, hogy az élet első 1000 napjának táplálkozási szokásai meghatározzák nemcsak a gyerekkori, hanem a felnőttkori egészségi állapotodat is?)

A Magyar Tejgazdaság Kísérleti Intézete már klinikai szinten is bizonyította az ép bélflóra és a táplálkozás jelentőségét. Dr. Szakály Sándor professzor szerint fontos a hasznos bélbaktériumok (probiotikumok) csíraszáma is, ám döntő jelentősége van a táplálkozásnak.

Ha megtiszteled magad a tiszta minőségű étrend lehetőségével, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe hazánk első vidéki makrobiotikus konyháját Nyíregyházán, ahol csak természetesen, adalékanyagok nélkül, tiszta alapanyagokból tisztított vízzel készülnek tej-, tojás-, cukor- és gluténmentes ételeink: https://tisztan-termeszetes.hu//makrobiotikus-etelrendeles/

Vagy faecal microbiota transzplantáció. Te melyiket választod?

Mi ezt: egészségesnek és boldognak lenni természetes!

Szólj hozzá!