„A mogyoró betakarítása két időszakban lehetséges.
A friss fogyasztásra szánt magvakat augusztusban szedik, amikor a mag már teljesen kifejlődött és a kupacs kezd elfonnyadni.
A tárolásra szántat szeptember-októberben szedik, amikor a már kiszárad és könnyen lehullik. A földre vert gyümölcsöt összegyűjtik, és kiterítve teljesen kiszárítják.”
(Forrás: balintgazda.hu)
Úgyhogy mogyorószezon van, készülhet a házi mogyorókrém, aminek, majd látni fogod, semmi köze nincs a Nutellához.
És az a finom pirított mogyoró illat…
Házi mogyorókrém
Hozzávalók:
kb. 2 csésze famogyoró pirítva, majd őrölve
1 csipet természetes só
2 púpos tk. holland kakaópor
rizsszirup ízlés szerint
rizstej ízlés szerint
Elkészítés:
A megpirított mogyorót blenderbe tesszük, és addig dolgozzuk, amíg krémes nem lesz. A mogyorószemek előbb porrá őrlődnek, majd keményebb masszává, míg végül a kioldódó olajtartalomnak köszönhetően krémmé állnak össze.
Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, és még ízesebbre és krémesebbre mixeljük. Annyi tejet adjunk hozzá, amennyire folyósra vagy inkább keményebbre szeretnénk.