Szinte minden családban van legalább egy olyan családtag, aki „áldozatul” esett már a „rettegett kórnak”. Misztikus és megfoghatatlan, hogyan is alakul ki , és még bizonytalanabb, mit is kell vele kezdeni: harcolni ellene, küzdeni vele, esetleg megbékélni, elfogadni.
A makrobiotika szerint a rákot nem valami idegen tényező okozza, amely felett nincs hatalmunk. Sokkal inkább mindennapi viselkedésünk következménye, melybe beletartozik minden, amivel tápláljuk a testünket, lelkünket: a gondolkodásunk, az életmódunk, a kapcsolataink, a táplálkozásunk.
A rák nem ellenünk van, hanem értünk. Nem elpusztítani akar, hanem megtanítani élni. Lehetőség a változtatásra, önmagad őszinte megismerésére, elfogadására.
Csodadiéta nincs, de számos olyan nyersanyag, élelmiszer van, amely csökkenti a rák kifejlődésének a kockázatát. Természetesen nem önmagukban, hanem kombinációban. Ez az étel csak olyan összetevőkből készült, amely mindegyike önmagában is daganatmegelőző hatású. Milyen erejük lehet így együtt?!!
Sült céklás-zöldbabos csicseriborsó saláta
Hozzávalók:
1 csésze csicseriborsó beáztatva 1 éjszakára
1 kis darab kombu(tengeri fű, ha nincs 2-3 babérlevél)
tisztított víz
200 g zöldbab
2-3 db cékla kockára vágva
3-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
3-4 ek. rizsszirup
3-4 db shiitake gomba
1 szál póréhagyma karikára vágva
1 ek. Tamari szósz
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
természetes só (pl. parajdi)
1 citrom frissen facsart leve
150 ml hidegen sajtolt olíva olaj
Elkészítés:
A beáztatott csicseriborsót tiszta vízben a kombuval, só nélkül (!) puhára főzzük. (Ha még nincs kuktád, az őszi-téli időszakra hasznos beszerezni, egyrészt mert lerövidíti a főzési időt, másrészt sokkal több hőt ad az ételnek.)
Beáztatjuk a shiitake gombát 1 csésze tisztított vízbe, majd 10-15 perc múlva levágjuk a gomba tönkjét, és csíkokra vágjuk.
A céklát megtisztítjuk, kockára vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Meglocsoljuk 3-4 ek. hidegen sajtolt napraforgó olajjal, meghintjük 2-3 csipet sóval, és lefedve kb. 20 percig sütjük a sütőben. Aztán kivesszük, majd rácsorgatjuk a rizsszirupot, és visszatoljuk még 5-67 percre, hogy az édesítő rákaramellizálódjon. Félretesszük.
1 liter tisztított vízben kevés sóval blansírozzuk a zöldbabot: ha forr a víz, beledobjuk a zöldbabot, és 3-4 percig roppanósra puhítjuk. Félretesszük.
1 ek. olajon 1 csipet sóval dinszteljük a póréhagymát, majd rátesszük a csíkokra vágott shiitake gombát és még 1 csipet sót. 6-8 percig pirítjuk a zöldségeket, majd levesszük a tűzről. Meglocsoljuk a Tamari szósszal.
Egy nagyobb tálba rakjuk a gombát, a zöldbabot, a sült céklát és a főtt csicseriborsót. Az olíva olajból és a citromléből öntetet készítünk, és a salátánkra öntjük. Óvatosan összekeverjük. ha szükséges, még sózzuk, vagy öntözzük még az öntettel.
Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagok (akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE! Vagy iratkozz föl hírlevelünkre ingyenes mintaétrendért és receptekért!