Így újulj meg Te is a természettel!

A természetes táplálkozás rendje

A februártól húsvétig tartó időszak a természetes táplálkozás rendje szerint a méregtelenítés időszaka, a böjt. Régebben ez annyira természetes volt, mint ahogy ma nem.

A nagyböjt kifejezés mára inkább csupán elméletben ismert, a hétköznapokban kevesen gyakorolják. Leginkább komolyabb vallási elköteleződésű egyének, illetve a népi hagyományokhoz szorosabban kötődők, azokat mélyebben ismerők körében ismert.

Ma, amikor naponta (reggeltől akár késő éjszakáig) rengeted teendőt „kell” belesűrítenünk 1 napba, kevés időnk marad önmagunkra, érzéseinkre, gondolatainkra. Már valahogy megszoktuk a tempót, és ha esetleg úgy alakulna, hogy na most végre megpihenhetnénk egy kicsit, már nem is vágyunk annyira rá, megpróbáljuk valami zajjal, molyolással, pótszerrel elnyomni a csendet, a magányt, a semmittevést.baba

Nagy hiba! Nem érzünk, nem gondolkodunk, nem álmodunk, csak tesszük a dolgunkat robotüzemmódban.

A böjt lehetősége ma egyenesen életmentő! Az üzenete: figyelj már végre magadra, foglalkozz magaddal, mert megérdemled! Szeresd magad! Mert enélkül semmi sem megy. Aki magát nem szereti, másokat sem fog tudni.

A természetes ételekben, melyek kitűnő böjti ételek is egyben, minden benne van, amire vágysz: az optimális testsúly, önmagad megszeretése, bizalom a másik ember, a világ felé, vagyis az EGÉSZség. Csak bízz a természetben! Menj ki (sétálj, sportolj, kirándulj), és figyeld őt! Hadd segítsek én is egy kicsit!

A kora tavaszi időszak természetes ételei:

• Készíts könnyű zöldségleveseket, melyeket tálaljunk friss csírákkal, friss petrezselyemzölddel, újhagymával!
• Ha már megjelennek a leveles zöldek (csalán, tyúkhúr, gyermekláncfű, piros retek levele), azokat is szórhatod a levesekbe, köretekre, salátákra.
• Még fázhatsz néha, ezért a fűtő gabonák, a köles, a hajdina mindenképpen szerepeljenek az étrendben!
• Fogyassz bab-, borsó-, lencseféléket a gabonákhoz és a nyers salátákhoz! Kitűnő fehérjepótlók, tisztító hatásúak, változatossá teszik étrendünket.
• Kitűnő pástétomokat csinálhatsz bab-, borsó-, lencsefélékből, melyekhez süthetünk élesztő nélküli lapos lepénykenyérkéket.
• A fermentált szójabab termékek (tofu, miszó, szójaszósz) tökéletes kiegészítői étkezésünknek és még a sófogyasztás csökkentésében is segítenek.
• Édességet készíthetsz gabonákból (barna rizs, köles, hajdina) aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal.pitypang,_tavasz
• A tavasz vége felé már fogyasszunk minél több nyers földiepret, málnát, cseresznyét, friss zöldségeket nyersen!

Mit tehetsz még magadért a tudatos ételválasztáson túl?

• Étkezz rendszeresen! A napi 3 alkalom tökéletesen elegendő, utoljára lefekvés előtt legalább 3 órával egyél! A gyomor 3-4 óra alatt ürül ki helyes ételtársítás esetén, tartsuk őt tiszteletben, ne terheljük túl, ne dolgoztassuk szüntelenül!
• Hálálkodtál már azért, hogy van mit enned??!!Itt az ideje!
• Az étkezésnek legyen rituáléja, gondosság és tudatosság jellemezze! A megállvabekapokgyorsanvalamit gyakorlatát felejtsük el!
Minden étkezés előtt fél órával igyunk meg 1 pohár tiszta vizet és legalább 1 litert még a nap folyamán!
• Étkezés alatt és közvetlenül utána ne igyunk! Az emésztőenzimek munkáját nehezítjük ezzel.
• Étkezéskor az ételre figyeljünk! Ne a mobiltelefonra, a számítógép képernyőjére, a tévére, a könyvre!
• A jó emésztéshez és a tápanyagok feldolgozásához legalább 30-szor rágjuk meg a falatot! Csak akkor nyeljük le az ételt, ha már folyékony állagú!
Együnk mértékkel, ameddig jól esik! Mindig akkor fejezzük be, amikor már elég, de még nem ettük túl magunkat!
Tegyük gyakorlattá az otthoni ételkészítést! Kapcsolatépítő, családépítő ereje van, ételeink így valóban tiszták és táplálóak lesznek. Ételeinket bedobozolva bárhová magunkkal vihetjük. Költséghatékony, biztonságos megoldás.
Mozogj! Rendszeresen, és ha teheted, a természetben!

Receptekadzuki baburger

És akkor 2 gyors recept itt:

Csicseriborsó pástétom

1 csésze csicseriborsó megmosva, majd 1 éjszakára beáztatva
2 ek. szezámkrém
3 gerezd fokhagyma reszelve
½ citrom frissen facsart leve
2 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
tengeri vagy más természetes só
A csicseriborsót tiszta vízben 1 darab kombuval (tengeri fű), só nélkül puhára főzünk, majd leszűrve a többi hozzávalóval összeturmixoljuk.

Lepénykenyérvörös lencse

2 csésze liszt (50% kukorica és 50% durum)
1 mk. tengeri vagy más természetes só
annyi víz, hogy a tészta összeálljon
A liszteket és a sót összekeverjük a vízzel. Kellemes, rugalmas tésztát kell kapjunk. Gombócokat formálunk belőlük, és egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, majd száraz serpenyőben kisütjük. Mindkét oldalát sütjük.
A lapokat megkenjük a csicserikrémmel, telerakjuk idényzöldségekkel (savanyú káposzta, kínai kel, fekete retek, lila hagyma, csírák) feltekerjük, és megesszük.

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? Válassz előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagjainkból (akár több mint 60 recepttel), melyhez értékes bónuszokat is csatoltunk és a bevásárlólistát is elkészítettük neked. Részletekért kattints IDE!

 

Szólj hozzá!