Lencse főzése és élettani hatásai

Lencse – a növény

Az egyik legrégebbi kultúrnövény, Közép-Európában már az ősember is termesztette. Ma Európának főleg a déli, délkeleti részén termesztik Indián, Ausztrálián és Kanadán kívül.

Május végétől július elejéig virágzik, és több helyen is olvastam, hogy általában kézzel (!!) „aratják”. Egyéves, lágyszárú növény. Lehet kis-és nagymagvú is, kiválóan csíráztatható.

Fajtái: (francia)zöld-, vörös-, barna-, fekete-, sárga lencse.

A lencse élettani hatásaifekete_lencse_beluga

Jelentős fehérjetartalmú, alacsony glikémiás indexű, magas rosttartalmú étel. Gazdag káliumban (1150 mg/100g), vasban (5 mg/100g), foszforban (400 mg/100g, magnéziumban (108 mg/100g). Kiváló B-vitamin forrás.

Magas kalória- és szénhidráttartalmát szokták „gyengeségnek” felróni. Viszont a glikémiás indexe alacsony, így ha például teljes gabonával és zöldségekkel fogyasztod, remek kis vércukorszint stabilizáló ebéded vagy vacsorád lehet.

A másik mumus a magas purin tartalma, ezért a köszvényesek diétájából kivonják a lencsét. (Ahelyett, hogy logikusan a húst vonnák ki.:)) Pedig ez a kiváló fehérje-, rostdús, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag étel megfelelő kombinációval, pl. C-vitamin-tartalmú ételekkel (karfiol, brokkoli, petrezselyem, káposzta, zeller, spenót, piros- és zöldpaprika, bazsalikom,kakukkfű, sárgarépa, fokhagyma, vöröshagyma,póréhagyma, cékla, shiitake gomba, édes burgonya, retek, savanyú káposzta, sóska, sütőtök, citrom, narancs stb.) komplett, harmonizáló ékessége lehet étrendünknek. És még az ásványi anyagok, vitaminok is felszívódnak.

Ma már divat a lencseféléket is őrölni, és lisztjéből gluténmentes finomságokat, lepényeket, „rántottát”, péksüteményeket készíteni.

A lencse főzése

A lencse fajtájától függ a főzése is.

A zöld lencsét érdemes beáztatni, és legalább két- vagy két és félszeres vízben főzni. Ha teszünk a főzővízbe egy kis tengeri füvet (kombu), hamarabb megfő, és nem fog annyira puffasztani. Ha pedig már ízesíteni szeretnénk, rakjunk fokhagymagerezdeket, zellerszárat, babérlevelet a főzővízbe. Jobb esetben megtartják a szemek formájukat.

A barna lencsét is áztassuk, és legalább két- vagy két és félszeres vízben főzzük. A barna lencse szemek sem esnek szét.vörös lencse

A vörös lencsét ne áztassuk, szintén kétszeres vízben főzzük. Nagyon hamar megfő, és a zöld lencsével ellentétben nem tartják meg a szemek a formájukat.

A fekete lencse is hamar megfő, ám ez kevésbé esik szét, elég jól megtartja az alakját.

Forrás:
http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lencse.html
Rodler-féle új tápanyagtáblázat

Szólj hozzá!