Makrobiotikus főzés ősszel

Az ősz a betakarítás, a szüret, a télre való készülés időszaka. Van mit eltenni, a nyár gazdagon megajándékozott minket terméseivel: sárgarépa, petrezselyem, káposztafélék, sütőtök, hagymafélék, cékla, édes burgonya stb.

A nyár kiterjedő energiáját felváltja az ősz összehúzó, lefelé irányuló energiája. Nézzük, mit jelent ez a táplálkozásban? Mert ugye már Te sem ugyanazokat a ruhákat hordod, mint nyáron?

  • egyre kevesebb nyers gyümölcsöt fogyasztunk, nyilván azért, mert már nincs is sok, illetve már nincs szükségünk hűsítő hatásukra
  • jöhetnek a blansírozott (néhány percre lobogó vízbe dobott), párolt zöldségek helyettük
  • a főzési idő már hosszabb, mint nyáron
  • gyakori a nagy darabra vágott, saját gőzében puhult zöldségek készítése (nishime), illetve a zöldségek pirítása (pl. kinpira: gyufaszálra vágott gyökérzöldségek)
  • kicsivel több sót (természetes) és olajat (hidegen sajtolt) használunk
  • melegítő hatású ételeket készítünk: bab- és lencseraguk, sűrű gabonalevesek, sütőtökbők készült ételek, köretnek többször van köles, hajdina
  • isteni desszerteket készíthetünk édes zöldségekből, pl. sütőtök, édes burgonya
  • ugyancsak mennyei desszertek készíthetők gabonákból (köles, barna rizs, hajdina) friss vagy aszalt gyümölcsökkel sütve vagy főzve is

És akkor egy őszi kedvenc édesség:

Adzuki bab szelíd gesztenyével

Hozzávalók:makrobiotika ősszel

1 csésze adzuki bab

tisztított víz

kb.10 dkg főtt szelíd gesztenye

rizsszirup

Elkészítés:

Az adzuki babot annyi vízzel, hogy kicsit ellepje, só nélkül megfőzzük egy darab kombu (tengeri fű) levéllel(így kevésbé lesz puffasztó). Ha kész, összeturmixoljuk a főtt gesztenyével és annyi rizsziruppal édesítjük, hogy kellemesen édes legyen.

 

“Makrobiotikus főzés ősszel” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Azt szeretném megkérdezni,hogy milyen ételeket javasolsz emlő rákos betegnek. Előre is köszönöm.
    Kósa Tünde

    Válasz
    • Kedves Tünde! Minden makrobiotikus alapanyagból, makrobiotikus főzési-sütési eljárással készített étel megfelel. A standard menü, melyeket naponta készítünk, is tökéletes, ám ilyen komolyságú egészségkihívásnál mindenképpen javaslom az egyéni tanácsadást, ahol személyre szabott étrendet is kap. Természetesen fontos a makrobiotikus ételkombinációk, gyógyító italok stb. napi szintű bevitele, az eszem ezt-azt ilyenkor már kevés lehet az elvárt eredményhez. Nem tudom, hol él. Nyíregyházán, Debrecenben és Budapesten tudunk segíteni konkrétan ételekkel. Részletes információkért, kérem, írjon e-mail címünkre! Szívesen és nagy szeretetel segítünk. Fekete Éva

      Válasz

Szólj hozzá!