Mi más mint a makrobiotika?

Augusztus első hétvégéjén egy életmód és fitnesz táborban jártam. 35 csillogó női szempár fogadott, akik 4 csodálatos napot töltöttek azzal, hogy testileg-lelkileg feltöltődjenek egy kicsit. Volt step aerobik, dance aerobik, power walking, jogging, fitball, aqua aerobik, alakformáló óra és pilates, ezenkívül hahota jóga, masszázs. Egy összeszokott kis aerobikos társaság vett részt a táborban, így a táborozók bioloógiai életkora jóval kevesebb volt az átlag életkorhoz képest (46 év helyett 40 év), amit még  a 4 nap alatt 1 egész évvel sikerült csökkenteniük. Szóval a titkos recept, ha Te még nem tudod: minőségi természetes táplálkozás, mozgás és lélekápolás!! Csak így együtt működik.

A 4 napból az egyiken a főszerep a MAKROBIOTIKÁÉ volt.  Ezúton is hálás köszönet Lugosi Mónikának, a tábor főszervezőjének a lehetőségért és gratuláció kitartó, magas színvonalú, szeretetteljes nevelő munkájához. Szerettem volna összefoglalni nektek ezt a napot, ám közben kaptam egy csodálatos levelet a tábor egy 17 éves résztvevőjétől…

„Kedves Éva!

Az augusztus első hétvégéjén zajló fitnesz táborban tartott közös főzés nagyon sokat adott nekem, és még több kérdést és gondolatot indított el bennem.

A makrobiotikus ételekről azt gondoltam, hogy unalmasak, ízetlenek és élvezhetetlenek. Ugyanakkor rettenetesen hajtott a kíváncsiság, mert ha ez egyszer ilyen csuda egészségesnek van kikiáltva, akkor nem lehet az olyan rossz! Kicsit bátortalanul csatlakoztam be a főzésbe, azonban a társaság, a beszélgetés és az ételkészítés sodrában hamar feloldódtam. Mert ezeket az ételeket már csupán előkészíteni, elkészíteni is gyönyörűség. A harsogó színű, roppanóan friss alapanyagok elképzelhetetlenül ínycsiklandó illatokkal töltik meg a konyhát. Egészen más élményt ad, mint amit általában a konyhai robotolás: teljes lelki feltöltődést. Ez olyan élmény, amit első kézből kell átélni. Az ételek pedig, amit a komplett menü során végigettünk, harmonikusak, élvezetesek és ízgazdagok voltak.

Az életmódváltásban a táplálkozás szerepe szerintem alapvető. Mivel abból vagyunk, amivel tápláljuk a szervezetünket. A makrobiotika azért csúcs, mert nem egy diéta, egy új fogyókúráshóbort vagy marketingfogás. Hanem egy tökéletesen működő, magától értetődő rendszer. Minden, ami tiszta, minden, ami természetes. Minden mindenből következik, minden mindennel összefügg. Kevés alapanyagból, egyszerűen, gyorsan.

Na igen, ez nagyon szép, de mégis kinek van ennyi pénze?- kérdezte édesanyám, amikor teljes átéléssel meséltem neki a makrobiotikus életről. Jelentem, azóta harmadszor rendelték újra a táborban kapott receptek alapján itthon újrafőzött fogásokat, és anyukám kifejezetten értékeli a költséghatékonyan olcsó zöldségeket, és bérelt helye van a kamrában a durumlisztnek és a kukoricadarának. És mindenkinek a „főzőtudományommal” dicsekszik. Pedig ez olyan egyszerű!!

Nekem azért sikerül, mert nagyon megragadott egy mondat: én ilyen tiszta szeretnék lenni! EGÉSZ-séges.
Szeretem a kihívást, amit az új receptek keresése, kipróbálása és a hagyományos receptek megreformálása ad. És amikor majd én is édesanya leszek, szeretném a gyermekeimnek is átadni ezt a szemléletet. Mi többet adhat egy szülő, mint minden szeretetét, az idejét és életre szóló egészséget?
Remélem egyre több fórumon és színtéren tűnik majd fel a makrobiotikus táplálkozás, mert ez olyan valami, amit fontos, ami sok figyelmet érdemel, aminek rengeteg emberhez kell eljutnia.

Végtelenül hálás vagyok, hogy találkoztunk.

Köszönettel,

Kerényi Nóra (17)”

Köszönet a képekért Pintér Blázsnak és a táborozóknak.

 

 

 

Szólj hozzá!