Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi)

Tojás és hús nélküli fasírtok (ha már uncsi a husi)

Sült rizsgolyó

Kölesfasírtköles főzése, kölesfasírt

1 csésze köles
2,5 csésze tisztított víz
tengeri só vagy más természetes só
petrezselyemzöld
hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez

A kölest egy csipet sóval puhára főzzük. Hagyjuk állni a fedő alatt kb. 10-15 percet. Adjuk hozzá a petrezselyemzöldet, és ízesítsük még ízlés szerint. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, jól gyurmázzuk össze, mintha tésztát gyúrnánk, majd formáljunk belőle gombócokat, és mély, forró (kb. 5 cm) olajban süssük ki.

Csicseriborsó fasírt (falafel)

1 csésze csicseriborsó beáztatva 1 éjszakára, majd só nélkül kombuval (tengeri fű) puhára főzve (ha van kuktád, abban)
4 gerezd fokhagyma szétnyomvacsicseriborsó fasírt, falafel
1 fej vöröshagyma apró kockára vágva
1 szál sárgarépa reszelve
tengeri só vagy más természete só
5 dkg kukoricaliszt
5 dkg kölespehely/rizspehely/zabpehely

hidegen sajtolt napraforgó olaj a sütéshez

A főtt csicseriborsóról leöntjük a főzővizet, hozzáadjuk a zöldségeket, és pürésítjük. Nem baj, ha darabos marad. A masszához keverjük a lisztet és a pelyhet, majd gombócolunk, és mély (jól ellepje a golyókat) forró olajban kisütjük a fasírtokat.
Fontos! Először mindig próbálj kisütni 1 gombócot, és ha még szétesik, tegyél bele még egy kevés lisztet és pelyhet! Ha rendben sül, csak akkor kezdj bele a többi gombócolásába!

Babfasírtbabfasírt tojás nélkül

1 csésze bab beáztatva 1 éjszakára, és só nélkül kombuval (tengeri fű) puhára főzve
1 csésze főtt barna rizs vagy köles (tökéletes a megmaradt)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
tengeri só vagy más természetes só
kukoricaliszt (ha szükséges)
rizs-/köles-/zabpehely (ha szükséges)

A főtt babról leöntjük a főzővizet, pürésítjük, majd hozzáadjuk a főtt barna rizst vagy kölest, a zöldségeket és ízesítjük. Lehet, hogy már így is tökéletes fasírtok sülnek belőle, ha mégsem, tegyél bele kevés köles/rizspelyhet és/vagy kukoricalisztet!

Változatok:

1. A golyók helyett természetesen más formákat is süthetünk a masszákból.

2. Ha nem akarunk bő olajban sütni, kipróbálhatjuk a sütőben sütést is. A masszát a sütőbe tesszük, majd addig sütjük, míg megpirul a teteje. Szigorúan csak akkor szeleteljük, ha kihűlt!

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló ételeket? Válassz előre összeállított, teljes értékű szezonális étrendi csomagjainkból (akár több mint 60 recepttel), melyhez értékes bónuszokat is csatoltunk és a bevásárlólistát is elkészítettük neked. Részletekért kattints IDE!

Szólj hozzá!