Tökéletes töltött káposzta karácsony böjtjére (is)

Még hogy a töltött káposztának nehéznek, zsírosnak és nem túl könnyen emészthetőnek kell lennie…..

Próbáld így! És ne lepődj meg, ha simán összekeverik ezt a változatot a hagyományossal!!

Egészségedre a szó legszorosabb értelmében!

Régen karácsony előtt is böjtöt tartottak, úgy hitték, ha karácsonykor babot, borsót, tököt, mákos tésztát esznek, akkor a következő évbe sok pénzük lesz.

Nos, hogy valóban így volt-e, azt nem tudom, de hogy egészségből nem lesz hiány, ha ilyen ételeket eszünk, abban egészen biztos vagyok!:)

És hogy az egészség pénz-e, az már egy másik történet….

Ja, és a könnyen emészthetőség másik titka: ne kenyérrel edd! Szükségtelen, nem zsíros!:)

makrobiotikus töltött káposzta

Töltött káposzta (édes)

Hozzávalók 10 főre:

1 és ½ kg édes káposztalevél
1 liter tisztított víz
1 csésze barna rizs 1 csésze vízben kb. 10 percig előfőzve
1 csésze vörös bab 1 éjszakára beáztatva
1 csomag (300 g) füstölt tofu morzsolva (natúr is jó, elhagyható)
1 kis darab kombu (tengeri fű)
2 fej vöröshagyma kockára vágva
2 gerezd fokhagyma átnyomva
1 tk. pirospaprika
1-1 mk. fűszer, amit még hozzáadhatunk: őrölt kömény, majoranna, oregánó, kakukkfű
tengeri vagy természetes só
kb. 400 ml házi, adalékmentes paradicsomszósz a főzéshez

Elkészítés:

A babot só nélkül a kombuval tiszta vízben (nem az áztató vizében) puhára főzzük.

A káposztaleveleket blansírozzuk: enyhén sós forró lobogó vízbe tesszük, és néhány perc múlva, mikor épphogy megpuhultak, de még roppanósak, kiszedjük őket a vízből.
Félretesszük, és elkészítjük a tölteléket: a rizst előfőzzük, majd összekeverjük  a főtt babbal és a többi hozzávalóval. Ízesítsük még a tölteléket ízlésünknek, hangulatunknak megfelelően! A félbe vágott káposztaleveket töltsük meg a töltelékkel, és csinosan tekerjük föl úgy, hogy a végeit nyomkodjuk be!

Tegyük az edénybe szépen sorban őket, majd öntsük föl annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztákat. Kb. 30 perc múlva öntsük rá a paradicsomszószt is, és főzzük készre! Lassú tűzön főzzük már az elejétől, hogy ne főjenek szét a káposzták!

Tofu öntet („tejföl”)

Hozzávalók:
1 füstölt tofu morzsolva
3 gerezd fokhagyma átnyomva
1 mokkáskanál természetes só
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1,5 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
annyi tisztított víz, hogy tejföl állagot kapjunk

Elkészítés:
Mixerrel pépesítjük a hozzávalókat. Olyan lesz, mint a tejföl. Ha szükséges, ízesítsük még sóval! Tálaláskor öntsük a káposzták tetejére!

makrobiotikus töltött káposzta

Ne feledd el letölteni ingyenes e-bookodat a bejegyzés mellett! Szeretettel: Éva

Szólj hozzá!