Újhagymás-pitypangos, shiitake gombás quiche

A quiche a franciák kedvenc sós pitéje igazán finom és ínycsiklandó. De nagyon nehezen emészthető. A tejszín-tej-sajt kombó, amiből a töltelék áll, már önmagában is nehéz, a hozzáadott husival, zöldségekkel végképp hasfájás a vége.

Ebben a vegán változatban, azt hiszem, sikerült egy könnyen emészthető változatot kreálni, ami gyakorlatilag évszaktól függően, sokféle kombinációban készíthető. És a tésztája, hát az meg egyenesen imádnivaló! Nekem. remélem, neked is!

A shiitake gomba a makrobiotika alapvető, rendszeresen fogyasztott étele, hogy miért jolly joker, arról itt olvashatsz.

Makrobiotikus shiitake gombás quiche recept

Újhagymás, pitypangos, shiitake gombás quiche

A tészta hozzávalói 4 főre:

30 g szezámmag

50 g apró szemű zabpehely

100 g szitált tönkölyliszt (gluténmentes opció: hajdinaliszt + 1 tk. őrölt lenmag)

35 g őrölt napraforgó

1/2 tk. alumíniummentes sütőpor

1/2 tk. természetes só (pl. parajdi)

4 tk. hidegen sajtolt napraforgó olaj

6 ek. rizstej

A tészta elkészítése:

A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, hogy egy kellemes, omlós pitetésztát kapjunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés vizet. Nyújtsuk el ujjnyi vastagra, és óvatosan tegyük egy 24 cm átmérőjű tortaformába vagy egy őzgerincformába! Könnyebb, ha igazából belenyomkodjuk a tésztát a formába. 170 fokon vagy 4-es fokozaton kb. 10 perc alatt süssük elő a tésztát!

A töltelék hozzávalói:

1 csomag natúr vagy füstölt tofu

2 tk. miszó paszta

1 tk. umeboshi paszta (elhagyható)

1/2 citrom leve

2 tk. Tamari szósz

2 csipet természetes só (pl. parajdi)

1 csipet bors

2-3 ek. rizstej

2 csokor újhagyma karikázva

3 gerezd fokhagyma átnyomva

100 g friss shiitake gomba szeletelve

1 ek. hidegen sajtolt szezámolaj

pitypang levele

A töltelék elkészítése:

A tofut egy tálba morzsoljuk, összeturmixoljuk a miszó és az umeboshi pasztával, a tejjel, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, hígíthatjuk még kevés rizstejjel, hogy krémes állagú legyen.

Az újhagymát az olajon 1 csipet sóval dinszteljük. Rátesszük a fokhagymát is, majd kb. 2-3 perc után a shiitake gombát. A gomba puhulásáig pároljuk a zöldségeket, majd alaposan összekeverjük a tofukrémmel. Ízesítjük Tamari szósszal, citromlével és sóval. A tölteléket az elősütött tésztánkra simítjuk, rátesszük az egész pitypang leveleket, és a sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük a pitét. Várjuk meg, amíg kihűl, csak aztán szeleteljük, mert nagyon omlós!

makrobiotikus shiitake gombás quiche recept

Szívesen készítenél magadnak és családodnak hasonló tápláló makrobiotikus ételeket? A keresgélés és a gyűjtögetés idejét is megspórolhatod, ha ezt választod: előre összeállított, teljes értékű, makrobiotikus  szezonális étrendi csomagok(akár több mint 60 recepttel) értékes bónuszokkal és bevásárlólistával. Részletekért kattints IDE! Vagy iratkozz föl hírlevelünkre ingyenes makrobiotikus mintaétrendért és makrobiotikus receptekért!

Szólj hozzá!