Imádom a sütőtököt. Hogy mennyi jóság fér el ebben a csodás színű ételben, szinte felfoghatatlan.
A sütőtök bőrszépítő, karcsúsító hatását most a zsálya gyógyhatásaival ötvöztük, így többek között a bölcsesség és a kifinomult gondolkodás, a hosszú élet esszenciáira lelhetünk benne.
Nem rossz, ugye?! Az vagy, amit megeszel?! Okés, jöhet!!!
Zsályás töltött sütőtök
Hozzávalók 2 főre:
1 kanadai sütőtök kettévágva (bármelyik tökfajta jó)
1 póréhagyma karikára vágva
1 csomag füstölt tofu morzsolva (300 g, elhagyható)
1 ek. hidegen sajtolt napraforgó olaj
természetes só (pl. parajdi)
1 tk. Tamari szósz
1 tk. frissen reszelt gyömbérlé
1 csésze barna rizs estére beáztatva
2 csésze tisztított víz
1 csipet természetes só
4 db friss shiitake gomba
4-5 friss apróra vágott zsályalevél + néhány a díszítéshez
Elkészítés:
A barna rizst megfőzöm az áztató levében 1 csipet sóval. Hagyom a fedő alatt puhulni.
A sütőtököt a sütőben kb. 20 percig elősütöm, hogy ki tudjam vájni a közepét. A kivájt tökdarabokat összevágom, és félreteszem. A kivájt tököket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A hagymát dinsztelem az olajon 1 csipet sóval, majd hozzáadom a szeletekre vágott shiitake gombát. Néhány percig együtt pirítom őket, majd jöhetnek az összevágott tökdarabok is és a zsályalevelek.
Amikor a zöldségek már roppanósan puhák, belemorzsolom füstölt tofut és meglocsolom a Tamari szósszal. Kb. 10 perc múlva már ki is kapcsolom a tűzhelyet, és belecsorgatom a gyömbérlevet.
A tökös-tofus ragut összekeverem a főtt barna rizzsel, ízesítem még, ha szükséges, és megtöltöm vele a tepsiben várakozó sütőtök darabokat. Lefedem a tepsit fóliával, és a sütőben közepes fokozaton puhára sütöm a tököket.
Ha kihűltek, pirított szezámsóval és friss zsályalevelekkel tálalom őket.
Ne feledd el letölteni az ingyenes e-bookod a bejegyzés mellett! Szeretettel: Éva