Zsírégető édes tofukrémes süti – kelesztés nélkül, természetesen édesítve

A tofu a makrobiotika egyik tipikus, sokak által gyanúsított alapanyaga.

Legfontosabb tudnivalók róla: szójababból és nigariból (alvasztó) vagy citromléből készül. Kiváló fehérjeforrás, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és rendkívül sokoldalúan használható a konyhában. Édesen és sósan is készíthetjük, süthetjük, főzhetjük, megcsinálhatjuk krémnek és  pástétomokhoz is keverhetjük.

Hetente 2x, 3x is nyugodtan fogyaszthatunk tofut, biztos, hogy nem okoznak nagyobb bajt, mint az ételeinkben szereplő egyéb adalékanyagok. Sőt!

És ha a nézőpontokon túl, invitálást érzünk egy igazán fincsi, ínycsiklandó tofukrémes sütit kipróbálni, megkóstolni, máris kezdhetjük is a sütögetést!

makrobiotikus tofukrémes tekercs

Édes tofukrémes süti

Hozzávalók a tésztához:

350 g teljes őrlésű tönkölyliszt

150 g durumliszt

1 csipet természetes só (pl. parajdi)

1 mk. szódabikarbóna

125 ml hidegen sajtolt napraforgó- vagy kukoricaolaj

100 ml almasűrítmény vagy rizsszirup

250-300 ml tisztított víz

Hozzávalók az édes tofukrémhez:

30 dkg natúr tofu (1 csomag) morzsolva

1 csipet természetes só

250 ml rizsszirup

1 citrom reszelt héja

1 citrom frissen facsart leve

1 mk. vanília őrlemény

rizskása/köleskása

5 dkg mazsola (elhagyható)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból közepesen puha tésztát gyúrunk. Ezt a tésztát nem szükséges pihentetni, mégis érdemes 5-7 percet az alapos gyúrásra szánni, így igazán puha és omlós tésztát kapunk. Ha készen vagyunk, 3 részre osztjuk, és félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.

A töltelék hozzávalóit (kivéve a rizs-vagy köleskását) turmixoljuk. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesíthetjük még, vagy csorgathatunk bele citromlevet. Beleteszünk annyi rizskását, hogy kenhető legyen a massza, de ne legyen túl kemény. És ha szeretjük, ekkor tesszük bele a mazsolát is, amit alaposan megmostunk  és lecsöpögtettünk.

Az egyik tésztagombócot téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 25×20 cm), és beletesszük a tölteléket, majd a széleit behajtogatva feltekerjük, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetejét megszurkáljuk egy villával. Ugyanígy teszünk a többi gombóccal is, majd a tekercseket a sütőbe tesszük, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük őket.

A sütőből kivéve kenjük meg sima vagy rizsszirupos vízzel, és fedjük le a tekercseket!

makrobiotikus tofukrémes tekercs

Ne feledd el letölteni az ingyenes e-bookod a bejegyzés mellett! Szeretettel: Éva

Szólj hozzá!