A tofu a makrobiotika egyik tipikus, sokak által gyanúsított alapanyaga.
Legfontosabb tudnivalók róla: szójababból és nigariból (alvasztó) vagy citromléből készül. Kiváló fehérjeforrás, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és rendkívül sokoldalúan használható a konyhában. Édesen és sósan is készíthetjük, süthetjük, főzhetjük, megcsinálhatjuk krémnek és pástétomokhoz is keverhetjük.
Hetente 2x, 3x is nyugodtan fogyaszthatunk tofut, biztos, hogy nem okoznak nagyobb bajt, mint az ételeinkben szereplő egyéb adalékanyagok. Sőt!
És ha a nézőpontokon túl, invitálást érzünk egy igazán fincsi, ínycsiklandó tofukrémes sütit kipróbálni, megkóstolni, máris kezdhetjük is a sütögetést!
Édes tofukrémes süti
Hozzávalók a tésztához:
350 g teljes őrlésű tönkölyliszt
150 g durumliszt
1 csipet természetes só (pl. parajdi)
1 mk. szódabikarbóna
125 ml hidegen sajtolt napraforgó- vagy kukoricaolaj
100 ml almasűrítmény vagy rizsszirup
250-300 ml tisztított víz
Hozzávalók az édes tofukrémhez:
30 dkg natúr tofu (1 csomag) morzsolva
1 csipet természetes só
250 ml rizsszirup
1 citrom reszelt héja
1 citrom frissen facsart leve
1 mk. vanília őrlemény
rizskása/köleskása
5 dkg mazsola (elhagyható)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból közepesen puha tésztát gyúrunk. Ezt a tésztát nem szükséges pihentetni, mégis érdemes 5-7 percet az alapos gyúrásra szánni, így igazán puha és omlós tésztát kapunk. Ha készen vagyunk, 3 részre osztjuk, és félretesszük, míg elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit (kivéve a rizs-vagy köleskását) turmixoljuk. Megkóstoljuk, és ízlés szerint édesíthetjük még, vagy csorgathatunk bele citromlevet. Beleteszünk annyi rizskását, hogy kenhető legyen a massza, de ne legyen túl kemény. És ha szeretjük, ekkor tesszük bele a mazsolát is, amit alaposan megmostunk és lecsöpögtettünk.
Az egyik tésztagombócot téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 25×20 cm), és beletesszük a tölteléket, majd a széleit behajtogatva feltekerjük, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tetejét megszurkáljuk egy villával. Ugyanígy teszünk a többi gombóccal is, majd a tekercseket a sütőbe tesszük, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük őket.
A sütőből kivéve kenjük meg sima vagy rizsszirupos vízzel, és fedjük le a tekercseket!
Ne feledd el letölteni az ingyenes e-bookod a bejegyzés mellett! Szeretettel: Éva